Een nieuw paddenstoelvormig apparaatje haalt het zout uit zeewater, zodat het drinkbaar wordt. Het werkt op zonne-energie en heeft dus geen stroom nodig - handig voor afgelegen gebieden.

De paddenstoel bestaat uit een katoenen draadje (de steel), een filterpapier en koolstofnanobuisjes (de hoed). Het katoen hangt in het zoute water. De buisjes absorberen hitte van de zon, waardoor het water via het draadje omhoog wordt gezogen. Het water komt in het filter, terwijl het zout naar de randen van de paddenstoelhoed wordt geduwd. De zon zorgt vervolgens voor verdamping van het ontzoute water; een dorstig iemand hoeft het vervolgens alleen maar te laten condenseren voor een glas heerlijk vocht.

 

Geen elektriciteit nodig

Omdat het systeem geen elektriciteit vereist, is het veel zuiniger dan bestaande ontzoutingssystemen. Die vragen een hoop stroom, grote installaties, enzovoort. Voor iemand die geen toegang heeft tot zo'n installatie maar wel dicht bij de zee is, kan dit systeem uitkomst bieden.

De koolstofnanobuisjes zorgen er voor dat het systeem snel heet wordt en verdamping dus binnen no-time begint. Binnen een minuut is er al waterdamp. Het is bovendien een stevig ding: het kon zonder problemen 600 uur opereren op zee. Het enige nadeel is dat het kleine prototype niet heel veel waterdamp oplevert. In een dag levert een systeem van een vierkante meter zes tot acht liter water op. Genoeg voor één persoon, maar niet om een gemeenschap te voorzien van genoeg drinkwater. Hoewel je natuurlijk altijd meerdere paddelstoelen op zee kan zetten.

 

Niet al het zout gaat weg

Het apparaat verwijdert niet ál het zout; de onderzoekers van de Australische University of Monash hebben het over 'bijna 100 procent', en dat is goed genoeg voor 'praktische toepassingen', aldus professor Xiwang Zhang.

Er zijn meer toepassingen voor de waterdamp. Een (kleine) turbine aandrijven om energie op te wekken met damp is een optie. Het sterliseren van medische gereedschappen is een andere mogelijkheid.

 

Zout valt naar beneden

De grote truc van dit ontwerp zit hem in de sturing van zout. Door een extreem hydrofiel filter te gebruiken (dat heel snel water aantrekt, maar niet het zout), en een structuur aan te brengen aan de onderkant van de paddenstoel, reist het zout liever naar de randen dan naar het midden, waar het filter vol water zit. Door de zwaartekracht valt het zout tijdens zijn reis naar beneden. Daar kan het zelfs geoogst worden, voor als je eten bij het verse drinkwater een beetje flauw is.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.