Eureka

Singaporese onderzoekers hebben een pil van een paar centimeter bedacht die zich in het lichaam opblaast tot een maagballon.

Mensen met obesitas kunnen hun voedselinname beperken met behulp van een maagballon. De ­lege ballon wordt met een katheter ingebracht in de maag en opgeblazen, waarna het buisje wordt teruggetrokken. Wetenschappers en artsen van de Nanyang Technological University en het National University Health System in Singapore hebben nu een ingenieuze variant ontwikkeld die na ­inslikken is op te blazen via een magnetische ­afstandsbediening. 
 

Gevoel van verzadiging

De zogenoemde EndoPil, een capsule van 3 bij 1 cm met een omhulsel van gelatine, bestaat uit een ballon die is gekoppeld aan twee gescheiden compartimenten: eentje met een zout en eentje met een zuur. De route van de pil, waarvan het omhulsel oplost door het maagzuur, wordt na inslikken vastgelegd door een netwerk van externe magnetische sensoren. 

Vervolgens is het aan de arts om op het juiste ­moment met behulp van een magneet de magnetische afsluiter te openen. Het zuur en zout komen dan met elkaar in contact en gaan een chemische reactie aan waarbij koolstofdioxide vrijkomt. Dit gas stroomt vervolgens de ballon in en blaast deze op tot een volume van 120 ml. De ballon stijgt vanzelf naar de bovenkant van de maag. En als die regio ‘vol’ zit, geeft dat al snel een gevoel van ­verzadiging.
 

EndoPil
De EndoPil in pilvorm en opgeblazen tot maagballon.


Oplosbare plug

De maagballon, die een magnetische plug bevat, is met een extern magneetje lek te prikken waarna hij op een natuurlijke manier het lichaam kan ­verlaten. Nadeel is alleen dat de patiënt hiervoor weer naar de dokter moet. De onderzoekers zinnen daarom op een minder omslachtige methode, bijvoorbeeld een ballonafsluiter van biomaterialen die na een aantal dagen oplost in de maag.

Ook de magnetische afsluiter die de ballon koppelt aan het zout en het zuur zou op termijn moeten plaatsmaken voor een plug die na een tijdje oplost. Dan kan de patiënt de pil thuis innemen. De pil moet daarnaast een stuk kleiner worden zodat hij ­gemakkelijker is in te slikken. 
 

Afslankende varkens

De EndoPil is onlangs getest op varkens. Daaruit bleek dat de dieren met een ballon binnen een week 1,5 kg verliezen, terwijl de dieren zonder ballon op gewicht bleven of aankwamen. Het komende jaar willen de onderzoekers de pil testen bij mensen.
 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.