Om obstakels te vermijden en botsingen te voorkomen, maken blinden en slechtzienden vaak gebruik van de bekende blindenstok of blindengeleidehond. Het VTT Technical Research Center of Finland wil een nieuw soort technologisch navigatiehulpmiddel ontwikkelen in de vorm van een radarsysteem. De bedoeling is dat blinden en slechtzienden hiermee makkelijker en veiliger over straat kunnen.
Guidesense bestaat uit een radarkastje dat je aan een riem rond je middel draagt, net als een hartslagmeter. De voorkant van het kastje moet daarbij in de looprichting wijzen zodat het radarsignaal recht naar voren wordt uitgestuurd.
De radar werkt op radiogolven met een hoge frequentie die obstakels in de looprichting detecteren. Alleen heel kleine of fijne obstakels, zoals dunne overhangende takken, worden niet gedetecteerd. Zodra Guidesense een object waarneemt, krijgt de gebruiker feedback door middel van trillingen of geluid.
Zelfverzekerd op pad
VTT testte het prototype twee weken lang met een gebruikersgroep bestaande uit 25 slechtzienden. 80 % voelde zich met het apparaat zelfverzekerder om alleen op pad te gaan en gaf aan zich beter te kunnen oriënteren. Slechts een derde van hen zou het apparaat echter in z’n huidige vorm willen gaan gebruiken. VTT gaat het prototype daarom nu verder verbeteren en voert komend voorjaar een langdurigere studie uit met een kleinere groep testpersonen.
Een voordeel van Guidesense boven andere systemen die momenteel in ontwikkeling zijn, is dat het kastje onzichtbaar onder kleding is te dragen. De radiogolven van de radar gaan immers gewoon door truien en jassen heen.
Guidesense is wel vooral bedoeld voor buitengebruik. Binnen zijn doorgaans veel obstakels, wat het een stuk lastiger maakt om alle signalen goed te interpreteren en verwerken. Het verbeterde model krijgt een instelbaar bereik om gebruik binnenshuis makkelijker te maken.
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.