Eureka

Met deze Zwitserse robot die zelfstandig en gericht onkruid bespuit, zouden boeren veel minder pesticiden nodig hebben.

Pesticiden zijn noodzakelijk om de wereldbevolking te voeden, volgens de agrochemische multinationals. Maar ze verstoren wel de natuurlijke balans tussen roof- en prooidieren, en verminderen de biodiversiteit in de bodem.

Een nieuwe robot die onkruid detecteert en gericht besproeit, belooft daar wat aan te doen. De maker van de robot, het Zwitserse bedrijf ecoRobotix, zegt het gebruik van pesticiden met maar liefst een factor twintig te kunnen verminderen.
 

Twaalf uur productief

De Autonomous Robot Weeder is ontworpen om zelfstandig door grote akkers te navigeren met ­behulp van gps en sensoren. Om de druk van de wielen op de landbouwgrond te minimaliseren, ­bestaat de robot uit een lichtgewicht frame van 2,2 bij 1,7 m breed en 1,3 m hoog. Het totaal­gewicht van 130 kg wordt verdeeld over twee ­elektrisch aangedreven voorwielen en twee zwenkwielen achteraan. 

Bovenop het frame liggen twee zonnepanelen die de robot van elektriciteit voorzien. Dit levert twaalf productieve uren per dag – ook als het bewolkt is. 
 

Twee robotarmen

De robot werkt het beste op velden met een lage tot gemiddelde dichtheid aan gewassen. Minder planten betekent simpelweg een hogere werksnelheid. Met een gemiddelde snelheid van 0,4 m/s rijdt de robot systematisch tussen de rijen gewassen door. Een camera gekoppeld aan beeldherkenningssoftware herkent met een nauw­keurigheid van meer dan 95 procent waar onkruid staat dat moet worden bespoten.

Die taak voeren twee robotarmen van het Zwitserse bedrijf Delta uit. Deze armen hebben een lichtgewicht constructie bestaande uit drie scharnierende stangenmechanismen die samenkomen in een punt. Daar hangt het sproeimechanisme aan. En dat is via slangen verbonden met twee opslagtanks van elk 15 l voor twee verschillende bestrijdingsmiddelen.
 

Niets op gewassen en bodem

Met een nauwkeurigheid van 2 cm spuit het sproeimechanisme een gerichte, minimale hoeveelheid bestrijdingsmiddel op de ongewenste plantjes. De gewassen zelf en de bodem worden dus helemaal niet bespoten.

Na een aantal jaren ontwikkeling heeft ecoRobotix recent in een nieuwe investeringsronde voldoende kapitaal opgehaald om de Autonomous Robot Weeder op de markt te brengen. De introductie staat gepland voor begin 2019. 
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.