Onkruid is een hardnekkig probleem in de landbouw. Een zelfdenkende machine schiet de agrariërs nu te hulp.  

Het handmatig verwijderen van onkruid is arbeidsintensief, duur en omslachtig. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen maakt het mogelijk om onkruidbestrijding op te schalen, maar is schadelijk voor de natuur en mogelijk ook slecht voor de opbrengst.

Er zijn diverse technologische systemen in ontwikkeling om onkruid te elimineren zonder nadelig effect voor de omgeving. Een daarvan is de Autonomous Weeder van de Amerikaanse startup Carbon Robotics, die autonoom velden afwerkt, onkruid detecteert en vernietigt.


 

Kunstmatige intelligentie

De Autonomous Weeder is een grote, vierwielige landbouwmachine, aangedreven door een dieselmotor, met een gewicht van 4300 kilogram. De machine navigeert met behulp van gps en camera’s autonoom over landbouwgronden.

Hogeresolutiecamera’s speuren tussen de gewassen naar ongewenste planten. Deze worden geïdentificeerd met algoritmen op basis van kunstmatige intelligentie, die draaien op een krachtige onboard computer.


Geen schade aan micro-organismen

Wanneer onkruid wordt gedetecteerd, schieten tussen de vier wielen acht laserstralen razendsnel heen en weer die exact op de plantjes zijn gericht. Elke laserstraal heeft een vermogen van 150 Watt en gebruikt thermische energie om het meristeem te vernietigen, de groep van stamcellen waarmee de planten kunnen aangroeien.

De Autonomous Weeder kan zo meer dan honderdduizend ongewenste planten per uur elimineren. De gewassen en ook de micro-organismen in de aarde blijven ongedeerd. De Autonomous Weeder kan zo zes tot acht hectare per dag afwerken.


Biologische landbouw

Hightech systemen als de Autonomous Weeder kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het opschalen van biologische landbouwmethoden. Carbon Robotics heeft de totale productie voor 2021 al verkocht en neemt nu bestellingen voor 2022 aan.

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Carbon Robotics

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.