Een robot voorzien van een lamp en een stralingsmeter gaat komende maand het reactorvat met de gesmolten brandstofstaven van het Fukushima Daiichi-complex inspecteren.  De robot kan het tien uur volhouden in een omgeving met hoge stralingsintensiteit.

Het reactorvat van eenheid 2 van het Fukushima Daiichi nucleaire complex is na de tsunami van 2011 zwaar beschadigd. De brandstofstaven kwamen door het wegvallen van koelwater droog te staan waardoor ze deels zijn gesmolten, en bovendien was er schade door waterstofexplosies.

Eerder zijn in april twee robots de reactor in gestuurd. Daaruit bleek dat de temperatuur en stralingsniveau in het vat minder hoog waren dan verwacht.  

Tepco, de eigenaar van de centrale, wil echter een gedetailleerder beeld van het binnenste van het reactorvat.  De door Toshiba ontwikkelde robot is 54 cm lang en weegt zo’n 5 kg. Hij is uitgerust met twee camera’s, een LED-lamp, een stralings- en temperatuurmeter. Het apparaat kan als een schorpioen het achterste gedeelte omhoog brengen, om vervolgens de camera rond te laten draaien. Zo kan een zo goed mogelijk beeld van het reactorvat worden verkregen. De robot wordt via een kabel bediend en krijgt langs die weg ook zijn stroom.

De robot is speciaal ontworpen om hoge stralingsniveaus te weerstaan. Voor de mens geldt een drempelwaarde van 20 milliSievert per jaar, de robot is bestand tegen 100 Sievert gedurende tien uur.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.