Vandaag arriveert de Sint weer in het land, maar al een paar weken geleden verorberde ik de eerste zak pepernoten van het jaar. Hoewel bij veel mensen de eerste pepernoten een irritatie (nu al?!) of een stressgevoel (hij komt, hij komt...) oproepen, zijn de eerste pepernoten voor mij een kattenbelletje: hebben we alle spullen voor het ‘Surprise Lab’ al in huis?

De laatste vijf jaar organiseren we in Delft rond eind november Rolfs Surprise Lab. Een weekend lang mogen kinderen gratis naar het Science Center komen waar mijn maakvrienden, medewerkers en studenten van de TU Delft kinderen helpen om aan hun sinterklaassurprise een technisch element toe te voegen.

Draken met lichtgevende ogen, danseressen die uit zichzelf pirouettes draaien, stadions waar een toeter afgaat als er wordt gescoord. Honderden kinderen hebben via hun surprise voor het eerst zelf ‘iets dat werkt’ gemaakt en zijn zo met techniek in aanraking gekomen.

Met deze oproep hoop ik dat er ook dit jaar weer veel mooie technische surprises gaan worden gemaakt. 

Dit jaar is het gevoel bij de pepernoten minder leuk. Net als zoveel dingen in 2020 gaat het Surprise Lab niet door: we kunnen het binnen de coronamaatregelen niet veilig organiseren.
 

Oproep: maak een surprise

Natuurlijk gaan we vanuit de TU Delft proberen om zoveel mogelijk mensen (online) te bereiken en te inspireren om een technisch tintje aan hun sinterklaassurprise toe te voegen. Maar dat is toch anders dan honderden kinderen in een grote zaal die lekker bezig zijn.

Daarom is deze column een keer niet een ‘Rolf zag een ding’-verslag, maar een ‘Rolf hoopt een ding te gaan zien’-oproep. Lezers van deze column in De Ingenieur zijn (verrassing!) ingenieurs, techneuten. Zelfs als je al decennia geen soldeerbout of schroevendraaier hebt vastgehouden: denken als een techneut verleer je niet! Dus zoek de kinderen in je omgeving op die een surprise moeten maken en bied aan om te helpen deze technischer te maken.
 

Blij gevoel

Een lampje, een elastiekje, een hefboompje of een wieltje: met wat laaghangende techniek kun je al snel iets moois uitbouwen tot iets moois dat ook iets cools doet: dat werkt. Natuurlijk voor al de ideeën gereedschap en materialen aandragen en de kinderen het zelf laten maken: het moet wel hun surprise zijn, en wat voor eentje!

Ja, het is nog vroeg: de Sint is nog maar net in het land. Maar stel het maken van surprises niet te lang uit. Met deze oproep hoop ik dat er ook dit jaar weer veel mooie technische surprises gaan worden gemaakt. In normale jaren ben ik na het Surprise Lab altijd bekaf, maar vooral blij vanwege de mooie surprises die ik gezien heb. Als jullie een foto of filmpje naar me mailen of dit met #technieksurprise op social media delen, zal ik op 6 december een compilatie maken waar iedereen hopelijk dat mooie blije gevoel van krijgt.

Veel maakplezier!
 

Tekst: Rolf Hut, universitair docent aan de TU Delft, maker, spreker en schrijver.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.