Eureka

Wie op fiets- of wandelvakantie gaat kent het eindeloze wikken en wegen met bepakking. Een eenpersoonstent van minder dan vijfhonderd gram is dan een uitkomst.


Tentstokken vormen een belangrijk deel van het gewicht van een tent. Daar heeft buitensportwinkel Hyperlite Mountain Gear wat op gevonden: een wandelstok vormt de enige tentpaal in het piramidevormige, eenpersoons trekkerstentje Mid 1.

Het tentdoek is gemaakt van het ‘wondermateriaal’ Dyneema: een sterke en lichte kunststofvezel die onder andere voor sleeptouwen voor containerschepen of als valbescherming in fietskleding gebruikt wordt. En dus ook voor tentdoeken. Ondanks de fragiele uitstraling van het tentdoek van Mid 1, beschermt de tent tegen alle elementen in de lente, zomer en herfst.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.



Magnetische sluitingen

De tent is binnen enkele minuten op te zetten en wordt vastgezet met minimaal vier en maximaal zeven dunne haringen. Naast de slaapruimte is nog een kleine ruimte voor bagage.

Subtiel zijn de magnetische sluitingen waarmee het opgerolde tentdoek wordt vastgezet. Al met al weegt de tent minder dan 476 gram. 

Naast Mid 1 zijn er ook andere merken tentjes op de markt met vergelijkbaar gewicht en in dezelfde prijscategorie van vijf- tot zeshonderd euro. Een trekkerstentje van rond de twee kilogram is honderden euro’s goedkoper.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Hyperlite Mountain Gear

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.