Ingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology in de Verenigde Staten hebben een slimme luier ontwikkeld die ouders een appje of mailbericht stuurt zodra de baby heeft geplast. De benodigde sensor kost niet meer dan twee cent. 

De nieuw ontwikkelde sensor bestaat uit een simpele RFID-chip. Die wordt geplaatst onder een laag absorberende hydrogel, zoals je die standaard al in iedere wegwerpluier aantreft. Wordt de gel nat, dan zet het materiaal uit en wordt het net voldoende geleidend om de RFID-tag een radiosignaal te laten sturen.

Dat signaal komt terecht bij een ontvangstation dat zich op maximaal een meter afstand van de luier bevindt, waarna er automatisch een waarschuwingsseintje naar de telefoon of de computer van de ouders gaat. 


Hydrogel als antenne

Het is niet de eerste 'slimme' luier die is ontwikkeld, maar in tegenstelling tot voorgaande ontwerpen is deze extreem goedkoop. De RFID-tag kost hooguit twee cent, waardoor hij makkelijk in wegwerpluiers kan worden verwerkt. Eerdere varianten kosten tot wel veertig dollar per stuk. 

Bovendien is het niet eerder gelukt om de hydrogel zelf als functionele antenne te gebruiken voor het alarmeren over vocht in de luier, stelden de onderzoekers afgelopen vrijdag in een wetenschappelijke publicatie in het blad IEEE Sensors

Bij een natte luier stuurt de RFID-tag een signaal naar een ontvangststation, dat de ouders van de baby inlicht. Beeld: MIT News


Ook voor ouderen

Onderzoeker Pankhuri Sen van MIT’s AutoID Laboratory wijst erop dat de techniek niet alleen bij zuigelingen, maar ook bij ouderen met incontinentieproblemen goed werkt. Toepassingen ziet hij vooral in een zorgomgeving.

'Bij luierdragende patiënten die bedlegerig zijn en niet voor zichzelf kunnen zorgen, zou het erg handig zijn wanneer de verzorger een berichtje ontvangt wanneer een patiënt heeft geplast', zegt hij in een persbericht. 'Zeker wanneer het een verpleegkundige betreft die meerdere patiënten in de gaten moet houden.'


Zonder batterij

Door de luier tijdig te vervangen, kunnen bovendien infecties worden voorkomen, stelt werktuigbouwkundige Sai Nithin R. Kantareddy, een van de andere onderzoekers. 

RFID-tags kunnen in grote hoeveelheden tegelijk worden geprint, als een vel stickers. Ze bestaan uit een antenne die radiosignalen kan terugsturen en een chip waarop informatie staat opgeslagen. Een batterij hebben ze niet nodig, want ze halen energie uit radiostraling.


Foto: Depositphotos.com

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.