De coronacrisis treft startups hard, zo bleek onlangs uit een enquête van Techleap. Ze vallen meestal buiten de nieuwe regeling van de overheid. Achter de schermen werken partijen hard aan een oplossing. Die wordt een dezer dagen verwacht.
Het merendeel van de jonge technologiebedrijven in Nederland dreigt failliet te gaan als gevolg van de coronacrisis. Zo’n 80 procent komt in de financiële problemen, blijkt uit een onderzoek dat Techleap in maart uitvoerde onder 445 startups. Techleap is de organisatie die in ons land startende technologiebedrijven met raad en daad bijstaat; voorheen heette de organisatie StartupDelta (lees ook: ‘Constantijn van Oranje over startups in Nederland’).
De bedrijven zien de omzet hard teruglopen, weer andere kunnen geen nieuwe investeringen krijgen. Soms kampt een bedrijf met beide problemen.
Meer lezen in het Dossier Corona
Noodfonds
De overheid heeft voor bedrijven de Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)-regeling in het leven geroepen, die vandaag van start gaat. Bedrijven die drie maanden lang een omzetdaling hebben van minstens 20 procent kunnen geld krijgen om het loon van medewerkers te kunnen blijven betalen.
Startups hebben echter vaak nog geen omzet, waarschuwde de Dutch Startup Association (DSA) begin deze maand in een brandbrief (pdf-bestand) aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Startups richten zich in eerste instantie vaak op ‘product- en marktontwikkeling’ en ‘groei’, en die zaken worden uitgedrukt in aantallen gebruikers en niet in omzet, constateert de DSA in de brandbrief. Daarmee vallen startups buiten de boot van de NOW-regeling.
De grote bedrijven van morgen
Dat startups vaak nog kleine bedrijven zijn met nauwelijks omzet, ontkent niemand. Maar deze bedrijven ontwikkelen wel nieuwe ideeën en bieden mensen werk. En áls het ze lukt om te groeien, dan kunnen het zomaar de grote bedrijven van morgen zijn. Startups vormen, kortom, een reëel gedeelte van de Nederlandse economie.
Om deze groep jonge bedrijven toch te helpen, werken verschillende partijen (onder meer Techleap, het ministerie van EZK, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en Invest-NL) samen aan een noodpakket, zo maakte prins Constantijn van Oranje-Nassau, speciaal gezant van Techleap, begin april bekend via LinkedIn.
In ons omringende landen zijn al noodfondsen in het leven geroepen voor jonge bedrijven. ‘In eerdere crises faalden Europese startups door gebrek aan kapitaal, terwijl Amerikaanse concurrenten uitgroeiden tot toonaangevende technologiebedrijven. We kunnen dit niet nog een keer laten gebeuren’, schrijft Van Oranje-Nassau.
Hoe de steun voor startups er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. De meeste van de startups zullen in ieder geval behoefte hebben aan een overbruggingskrediet om de periode tot begin juli te kunnen overleven.
Meer lezen over technologie in de corona-crisis? Bekijk het nieuwe Dossier Corona.
Openingsfoto: Medewerkers van startups ontmoeten elkaar op een conferentie. Foto Julia de Boer / The Next Web / CC BY 2.0
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.