Hoe krijg je in een land met een slechte infrastructuur met spoed medicijnen op locatie? In Rwanda doen ze dat nu met drones.
Het Amerikaanse bedrijf Zipline heeft een ingenieus systeem van autonome drones bedacht die in staat zijn om 1,6 kilogram aan medische benodigdheden te transporteren. Dat is ongeveer zoveel als drie infuuszakken bloed.
Het meest ingenieuze aan het systeem zijn misschien wel de katapult waarmee de drone wordt gelanceerd, het afleveren van de lading - dat gaat met een parachute - en de manier waarop de drone weer wordt binnengehaald. Hij wordt namelijk midden in de lucht gevangen door een robotische arm.
Gelikte filmpjes
Zipline is een start-up uit Californië en de bijbehorende beeldvorming druipt er van af. Alles is totally disruptive en biedt een out of the box oplossing voor een belangrijk probleem. De jonge, vrolijke CEO (in T-shirt) benadrukt dat zijn bedrijf gewoon erg goed is voor de mensheid.
Toegegeven, het is ook een goed verhaal. En dus brengen verschillende het visueel aantrekkelijke project in gelikte filmpjes uitstekend in beeld. Bovenaan deze post de video van Real Engineering, voor geïnteresseerden hier nog Bloomberg en Time, en wie op de pagina van de het bedrijf zelf zoekt vindt nog wel meer berichtgeving.
Voor de duidelijkheid: daar is niet echt iets mis mee. Zo lang we ons maar blijven realiseren dat er ook heel veel geld met dit soort projecten is gemoeid. Ga maar na: de eerste die erin slaagt om levensreddende medicijnen en transplantatiemateriaal te vervoeren, heeft een uitstekende uitgangspositie om ook andere dingen te vervoeren. Zoals dingen die je online koopt. En dan gaat het hard.
Verticaal opstijgen en landen
Dat is ook de reden dat ook andere bedrijven zich hebben gemeld. In het onderstaande filmpje vertelt de voice-over zelfs dat DHL in het naburige Tanzania nog eerder dan Zipline een werkende droneservice voor medische benodigdheden had.
Ook wordt gesteld dat Zipline’s service helemaal nog niet werkt, wat eigenaardig is, want de site van Zipline doet anders vermoeden. Hoe dan ook: de strijd voor medische dronedominantie is duidelijk nog niet gestreden.
Overigens heeft de DHL-drone wel een paar technische features die inderdaad handiger lijken dan die van Zipline. Vooral het feit dat het hier gaat om een VTOL-drone (Vertical Take-Off and Landing) is belangrijk. In tegenstelling tot de per katapult gelanceerde Zipline-drone kan die namelijk wel op locatie landen en ook zaken mee terugnemen. Best handig als je bijvoorbeeld bloedonderzoek wil doen:
Niet alleen in Afrika
Ook in Nederland staat men natuurlijk niet stil. Zie hieronder een stel Delftse studenten die een mooie ambulancedrone in elkaar hebben gezet. Inclusief kalme instructies van een techniekstudent die bij ingebruikname zal worden vervangen door geschoold medische personeel.
Ook in Viriginia krijgen mensen sinds kort hun medicijnen thuisgedroned:
Vooralsnog is het allemaal een beetje een kinderschoenenverhaal, maar we kunnen er van uit gaan dat de komende jaren de drones om de oren gaan vliegen. Hopelijk niet ook nog: ertegenaan. Want dan moeten we weer een drone gaan bellen om onze gewonde oren op te lappen. En voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.