Vandaag opent de Technische Universiteit Eindhoven een nieuw wifilab, waar onderzoekers de komende jaren werken aan de toekomst van het draadloze netwerk. Met meer antennes en hogere frequenties hebben we straks veel sneller wifi voor alle apparaten - inclusief koelkast en wasmachine.

De CWTe Labs, zoals Eindhoven de nieuwe laboratoria noemt, bestonden eigenlijk al sinds 2007; als onderzoeksgroepen voor antennes, electronische schakelingen en systemen, signaalverwerking en netwerken. Met de verhuizing naar een nieuw gebouw besloot de universiteit om al het onderzoek op één plek te bundelen.

Het lab heeft grote plannen: wifi in de komende jaren duizenden malen sneller maken. 'Stap voor stap komen we daar dichterbij', vertelt Peter Baltus, directeur van het lab. 'We lopen goed op schema, maar er moeten nog grote stappen gemaakt worden voor we daar zijn.' Sneller wifi moet onder andere bereikt worden met nieuwe antennetechnologie. 'Arrays van honderd of zelfs duizend antennes, in plaats van de vier of acht die routers nu hebben, kunnen een signaal krachtiger overbrengen', vertelt Baltus. Met meer antennes is een wifibundel sterker te concentreren, zodat hij minder verstrooid door een ruimte vliegt. 'We moeten nog wel uitvogelen hoe wifi een apparaat kan vinden om de stralen op te focussen. Daar doen we nu veel onderzoek naar.' Ook kan het helpen om meer routers in een huis te hebben. Baltus: 'Een router per kamer is denk ik de toekomst.'

Terahertz

Naast het antennewerk bekijkt het lab andere frequenties: tera- in plaats van gigahertz. De frequentie van een bundel biedt vooral nieuwe mogelijkheden voor draadloze straling. 'Met terahertz-technologie wordt 3D-beeldvorming bijvoorbeeld makkelijker', vertelt Baltus. Dat opent de deur naar allerlei toepassingen, zoals 3D-kopieerapparaten en zelfrijdende auto's die hun omgeving beter kunnen zien. Hoewel de terahertz-technologie veelbelovend is, zal het nog lang duren voordat hij gemeengoed is. Baltus: 'Dat zal nog minstens tien jaar duren; nu is het net mogelijk, maar het is te duur en apparaten zijn nog te log.' Toch zijn er ook nu al veel bedrijven die de ontwikkelingen op het Terahertz gebied in de gaten houden, zoals Philips, NXP, pharmabedrijven en de voedingsmiddel-industrie.

Sneller wifi kan eerder een realiteit worden; de universiteit mikt op 2020. Hypersnel wifi zal tegen die tijd hard nodig zijn, aangezien het 'internet of things' steeds meer van het draadloze netwerk zal vragen. Op het moment dat dat doorbreekt en koelkasten, wasmachines en broodroosters ook met het internet praten, moet de communicatietechnologie daar klaar voor zijn.

Lead image credit: TU/e

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.