Het Engelse bedrijf Matter wil helpen om de grote hoeveel­heid microplastics in het oppervlaktewater te verminderen. De oplossing is een fijn, herbruikbaar wasmachinefilter.

 

Doordat meer dan de helft van alle kleding is gemaakt van synthetische stoffen, kan een wasbeurt wel vele honderd­duizenden plastic microvezels opleveren. Deze worden niet afgevangen door het standaard­filter van de wasmachine en komen dus in het milieu terecht.


Herbruikbaar filter voor wasmachine

Geen kleding van synthetische stoffen dragen is natuurlijk de beste manier om dit te voorkomen. Wie dat te ver vindt gaan, kan ook een steentje bijdragen door een extra wasmachinefilter te plaatsen, speciaal voor microvezels. 

Het systeem Gulp van ­Matter heeft als voordeel dat het een herbruikbaar filter heeft in plaats van wegwerpfilters met de bijbehorende kosten.Zelfreinigend filter

Gulp wordt aangesloten op de waterafvoer van de wasmachine en kan op of naast de wasmachine worden gezet. Het systeem werkt met een zelfreinigend filter dat efficiënt blijft werken, ook als het filterbakje voller raakt. 

Na een stuk of twintig wasbeurten geeft een ledlampje aan dat het filterbakje moet worden geleegd. Dit gaat simpelweg door de filterla te verwijderen, leeg te maken met de bijbehorende schraper en terug te plaatsen.


Opsparen of weggooien

Gebruikers kunnen de microdeeltjes opsparen en opsturen naar Matter, dat zegt het materiaal te recyclen of te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek naar hergebruik van de vezels. Bijvoorbeeld voor het maken van isolatie­materiaal.

Een andere mogelijkheid is de microvezels direct bij het huisvuil doen, wat volgens Matter altijd nog beter is dan dat ze in het oppervlaktewater terechtkomen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Gulp

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.