Eureka

Bijen bouwen al miljoenen jaren stevige honingraatstructuren om honing in op te slaan. Het Duitse architectuurbureau Peter Haimerl Architektur past deze bouwwijze nu toe op een appartementengebouw in München.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Het Clusterwohnen Wabenhaus, gebouwd in opdracht van de woningcorporatie WOGENO, is gemaakt van gestapelde zeshoekige modulen die in elkaar grijpen. Hierdoor ontstaat een speels gebouw met hoogteverschillen die een meer dynamische woonvorm opleveren. 

De uitgerekte zeshoekige honingraatvorm geeft een heel andere beleving aan de diverse leefruimten. Deze voelen volgens het architectuur­bureau 1,3 keer groter aan dan ze volgens de nuttige vloeroppervlakte zijn en hebben maximale lichtinval over de volle breedte.

De modulen zijn naadloos met elkaar te verbinden via trappen langs doorgebroken schuine delen. 


Het gebouw biedt plaats aan verschillende soorten woonruimten, van kleine studio’s tot appartementen met een tot vier slaapkamers. Naast de privévertrekken zijn er ook gezamenlijke ruimten en een dakterras.


Getrapte vloerconstructie

De schuin oplopende wanddelen worden optimaal benut voor verschillende functies. Bijvoorbeeld door kasten, zitmeubels en een bed er tegenaan te plaatsen. 

Een ander voorbeeld is een getrapte vloerconstructie tegen de wand aan als werkruimte met een verhoogd bureau. 

Ook het keukenblok is, afhankelijk van het type appartement, tegen een schuin oplopend deel aan geplaatst.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto's: Edward Beierle

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.