Een apparaat van de Stanford University kan tegelijkertijd zonnewarmte omzetten in energie en overtollige hitte uit een gebouw afkoelen.

Het apparaat is een soort dubbelzijdig zonnepaneel. Aan de ene kant werkt het als een gewoon paneel, en vangt het zonlicht op om dat om te zetten in energie. De andere kant absorbeert hitte, afkomstig van het gebouw waar het paneel op staat, en zet het om in infrarood licht.

 

Door de atmosfeer

Dat licht heeft een specifieke golflengte waardoor het makkelijk weg kan stromen door de atmosfeer. Om een gebouw echt af te koelen moet al die warmte ver van het dak worden gehouden, en daarvoor moet het eenvoudig door de atmosfeer kunnen gaan.

Daarvoor ontwikkelden de Amerikaanse onderzoekers de afgelopen jaren een speciaal materiaal, dat warmte opvangt en omzet in straling. Het is het principe dat mensen en andere levende wezens ook gebruiken om af te koelen, maar voor enorme gebouwen werkt het minder goed, doordat de atmosfeer de warmte rond het gebouw houdt. De onderzoekers moesten dus uitvogelen welke golflengte wel door de atmosfeer kan, en een apparaat bouwen dat die straling kan produceren.

Het eerste prototype lijkt zijn werk te doen. Het verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur rond de absorberende cel was 29 graden.

 

Minder airco

De techniek is mogelijk bruikbaar om grote gebouwen af te koelen. Warme lucht stijgt immers op en bereikt uiteindelijk het dak. Als daar cellen staan om de hitte op te vangen en weg te werken, is er minder airconditioning nodig en zullen gebouwen zuiniger worden.

Het nadeel van het prototype is dat het nog geen energie kan opwekken. Om de warmtestraling weg te voeren konden ze geen metaalfolie op de zonnepanelen leggen. De onderzoekers werken nu aan zonnepanelen die dat folie niet nodig hebben om energie op te wekken, zodat hun apparaat tegelijk warmte af voert en energie opwekt. Dat is een alles-in-één oplossing die gebouwen echt duurzamer kan maken.

Beeld: L.A. Cicero

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.