De pas verkozen nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jay-in wil dat zijn land gaandeweg stopt met kernenergie. Hij noemt het veiligheidsrisico van kerncentrales te groot. Een aardbeving bijvoorbeeld zou tot en ramp kunnen leiden.

Moon kondigde zijn nucleaire beleid aan tijdens de plechtigheid waarmee de Kori 1 kerncentrale buiten bedrijf werd gesteld. Deze reactor 576 MW uit 1978, de eerste die in Zuid-Korea stroom leverde, was aan het eind van zijn levensduur. Moon wil dat de bestaande reactoren niet langer functioneren dan 40 jaar en dat er geen nieuwe meer gebouwd zullen worden.


Een derde van de stroomproductie

Zuid-Korea beschikt nu nog over 24 kernreactoren met een gezamenlijk vermogen van ruim 22 GW. Ze voorzien in een derde van de elektriciteitsvraag van Zuid-Korea. Eerdere, door de conservatieve partij gedomineerde regeringen, wilden het aandeel van kernenergie in de totale elektriciteitsproductie min of meer op peil houden. Uitgaande van een toename van het elektriciteitsgebruik met zo’n 2,2 % per jaar betekende dit de bouw van 12 nieuwe reactoren tot aan 2030.

Kernenergie was een van de thema’s tijdens de laatste verkiezingen, die werden uitgeschreven na het afzetten van de conservatieve president Park. Dat afzetten gebeurde vanwege corruptie en het lekken van staatsgeheimen. Moon, van de progressieve democratische partij, beloofde een nieuwe energiepolitiek.


Gas en hernieuwbaar

Moon wil de energieproductie met gas flink opvoeren tot 27 % van de elektriciteitsvraag in 2030 en hernieuwbare energie van zon en wind tot 20 %. Het aandeel kolen moet omlaag van 42 % nu naar 22 % in 2030. De bijdrage van nucleaire energie zal dalen van de huidige 33 % naar 22 % in 2030. De rest van de benodigde stroom komt van waterkracht.

Het reactorpark in Zuid-Korea is vanaf 1974 geleidelijk tot stand gekomen. De meest recente centrale met een vermogen van 1400 MW is vorig jaar opgeleverd. Momenteel zijn nog drie reactoren in aanbouw met elk een vermogen van 1400 MW. Sluiting van centrales na 40 jaar betekent dat in 2040 de helft van het nucleaire opwekkingsvermogen zal zijn verdwenen. Wat Moon wil doen met de plannen voor de bouw van nog twee nieuwe centrales in 2017 is niet duidelijk.

Update 23 oktober: naar aanleiding van een volksraadpleging heeft de president besloten de twee nieuwe centrales alsnog af te bouwen.


Aardbeving

Moon noemde het risico van aardbevingen als één van de redenen om kernenergie niet verder uit te bouwen. Hij verwees daarbij naar de gevolgen van de aardbeving en tsunami voor de Fukushima Daiichi-kercentrale in Japan. Zuid-Korea werd in september vorig jaar getroffen door een aardbeving in het zuidoosten van het land. Met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter was dit de zwaarste in Zuid-Korea sinds 1978.

Openingsfoto: De Zuid-Koreaanse president Moon bij de sluitingsplechtigdheid van kerncentrale Kori1.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.