De Indiase regering heeft besloten zijn nucleaire park uit te breiden met nog eens tien nieuwe centrales van elk 700 MW.

India wil zijn ambities op het gebied van kernenergie flink opschroeven, ook om te kunnen voldoen aan het in Parijs gesloten klimaatakkoord, aldus de Indiase nieuwssite NDTV.

Het land beschikt momenteel over 22 kerncentrales, met een gezamenlijk vermogen van  6780 MW, die voorzien in 2 % van de elektriciteitsbehoefte. Met het nieuwe regeringsbesluit zijn de ambities voor kernenergie flink opgeschroefd: de huidige capaciteit wordt met de bestaande bouwplannen in 2021-2022 bijna verdubbeld. De nieuwe plannen voegen daar nog eens 7 GW aan toe. Een datum waarop de tien operationeel moeten zijn is niet bekend.


Zwaar water

De centrales die India gaat bouwen zijn zwaar water hogedrukreactoren (Pressurized Heavy Water Reactor – PHWR). Dit van oorsprong Canadese reactortype gebruikt zwaar water (met het isotoop deuterium in plaats van gewoon waterstof) als primair koelmiddel. Het voordeel ervan is dat er niet met verrijkt uranium gewerkt hoeft te worden. Nederland kende ook ooit een PHWR-reactor, de proefcentrale  van Dodewaard (60 MW) die eind vorige eeuw buiten bedrijf is gesteld.

India heeft al 18 van deze zwaarwaterreactoren. De Indiase regering heeft als uitdrukkelijk doel om met de tien aangekondigde nieuwe centrales de Indiase kernindustrie te versterken: het land laat de nieuwe reactoren door bedrijven van eigen bodem bouwen. Larsen and Toubro, Kirloskar Brother Limited and Godrej & Boyc zijn enkele van de bedrijven die in de nucleaire sector actief zijn.

Canada verbrak zijn nucleaire relatie met India in 1974 nadat het land zijn eerste proef met een atoombom had gedaan. India maakt, net als buurland Pakistan, het non-proliferatieverdrag niet ondertekend.


200 miljoen mensen zonder elektra

Volgens een rapport van het International Energy Agency over India uit 2015 hebben daar ruim 300 miljoen mensen, een vijfde van de totale bevolking, geen toegang tot elektriciteit.

Bij de opwekking van elektriciteit, momenteel zo’n 15 % van het totale energiegebruik, is het aandeel kolen 60 %, en levert hernieuwbare energie (vooral waterkracht en wind) 15 %.  Verwacht wordt dat het elektriciteitsgebruik in 2040 zal zijn verviervoudigd, waarmee India bijna een vijfde van de wereldwijde groei van de elektriciteitsproductie voor zijn rekening zal nemen. Volgens bestaande plannen zal de opwekcapaciteit van kolen verdubbelen, maar het totale aandeel vermindert door de sterkere groei van het elektriciteitsgebruik tot zo’n 40%. Hernieuwbaar (met name wind en zon) zal in 2040 ook zo’n 40 % van de opwekking van elektriciteit voor zijn rekening gaan nemen. Worden de ambities op het gebied van kernenergie waargemaakt, dan zal die het aandeel kolen nog iets verder terugdringen.

In de totale Indiase energievoorziening zijn op dit ogenblik – in volgorde – kolen, olie en biomassa (houtverbranding) de belangrijkste bronnen.  Volgens de verwachtingen zal de totale energievraag  in 2040 zijn verdubbeld. In de energiemix nemen dan het aandeel van kolen, gas en kernenergie toe, het gebruik van biomassa (houtstook) zal flink verminderen.

Openingsfoto: de Kudankulam kerncentrale (1000 MW) , een van de nieuwere in India. Hij begon in 2013 te produceren.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.