De risico's van aardbevingen hebben lange tijd geen rol gespeeld bij de gaswinning in Groningen. Wat moet er gebeuren nu dat risico volop aanwezig blijkt? Help het dichtdraaien van de gaskraan? Hoe kan het gebied weerbaar worden gemaakt tegen de gevolgen van de aardbevingen? En is er meer zicht te krijgen op de relatie tussen inklinking van de bodem, het optreden van schokken en schade aan woningen en gebouwen?

Groningen nog steeds onveilig

In zo’n 3000 woningen in het aardbevingsgebied van Groningen lopen bewoners een groter veiligheidsrisico dan elders in Nederland is toegestaan. Dit blijkt uit de nieuwste berekeningen van aardgasbedrijf NAM. Bij minder gasproductie zal het veiligheidsrisico ook minder worden.

Lees meer over het veiligheidsrisico.

Overheid versloft veiligheidstaak

Van Vollenhoven, gerenommeerd voor zijn werk op het gebied van veiligheid, velde een scherp oordeel over de wijze waarop de overheid het in ons land rond veiligheid heeft georganiseerd. 'De overheid heeft besloten veel over te laten aan zelfregulering, aan de sectoren en de bedrijven zelf. Dat is terecht, want de overheid kan het niet alleen. Maar de overheid moet wel de regie blijven houden, en dat laat ze na, daar zit de fout.'

Lees over de toesraak van Van Vollenhoven

Catalogus Gronings woningherstel

Tien combinaties bedachten methoden om Groningse woningen te beschermen tegen aardbevingsschokken. In zes door de NAM aangekochte woningen werden de methoden gedemonstreerd. De jury koos de Spouwdonut tot winnaar.

Bekijk hier de complete catalogus.