Een nieuw apparaatje kan digitale informatie versturen zonder enige vorm van elektronica. Door wifistraling te reflecteren kan het informatie terugsturen naar de router, die de informatie vertaalt naar een bestelopdracht of bericht. Het mechanisme vraagt geen stroom, en kan daarom uitkomst bieden voor het internet of things.

Onderzoekers van de Amerikaanse University of Washington hebben met hun geprinte schakelaar naar eigen zeggen voor het eerst een object gemaakt dat zonder stroom communiceert met het internet. Dat deden ze door een mix van plastic en koperdeeltjes in een speciale vorm te printen. De mix van plastic en koper reflecteert wifistraling, die in elke hoek van een huis aanwezig is, en stuurt hem terug naar de router. Het object is zo gemaakt dat je met een druk op de knop of een andere 'trigger' het reflectiepatroon verandert. Die verandering kan worden opgemerkt door een router.

 

Wasmiddel bestellen

Daarmee wordt een scala aan toepassingen mogelijk. De onderzoekers maakten bijvoorbeeld een speciale dop voor een fles wasmiddel. Als het wasmiddel met genoeg snelheid uit de fles stroomt zal het geprinte wifi-apparaat niks doen. Maar neemt de snelheid af, dan is de fles waarschijnlijk leeg. De vorm van het apparaat verandert, de router ziet dat er een alternatief signaal binnenkomt en weet: dit is een seintje om via een webwinkel nieuw wasmiddel te bestellen.

 


Dat hele proces kost geen stroom: de sensor op de fles en de boodschap naar de router werken volledig passief. Alleen de router zelf vraagt om een stekker in het stopcontact. Deze aanpak kan erg handig zijn als het internet of things (IoT) een grote rol gaat spelen. Op het moment dat bijna elk object in huis in verbinding wil staan met het web, kom je al snel stopcontacten en batterijen tekort. Een stroomloze installatie verhelpt dat probleem, en maakt het IoT praktischer.

De onderzoekers wisten ook nog een mix van ijzer en plastic te printen. De objecten die ze daarmee maakten bevatten statische informatie, en geven een uniek terugkaatsingspatroon door aan een router. Dat kan handig zijn als een soort ingebouwde streepjescode.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.