Jaaroverzicht

In 2022 verschenen er prachtige boeken over techniek en de maatschappelijke implicaties van nieuwe technologie. De redactie van De Ingenieur zet de beste voor u op een rij.

 

Op de redactie van De Ingenieur krijgen we het hele jaar door boeken binnen over technologie en wat ontwikkelingen op dit gebied voor de maatschappij kunnen betekenen. De allerbeste boeken recenseren we in het magazine. Deze recensies komen later ook online te staan.

Hier is, als leesvoer voor in de Kerstvakantie, ons jaaroverzicht: 'De Beste Boeken over Techniek van 2022'. Klik op een boektitel en lees wat wij van het betreffende boek vonden. Veel leesplezier. 

 

Robots

Van de Vlaamse filosoof Lode Lauwaert, docent techniekfilosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven (en sinds kort columnist voor De Ingenieur!), verscheen begin 2022 het boek Wij, robots (Een filosofische blik op technologie en artificiële intelligentie). 

Kunstenaars maken steeds vaker gebruik van algoritmen, toont het boek The Age of Data overtuigend aan. Maar kan een computer werkelijk creatief zijn?
 

Duikvlucht

Met de 737 MAX bracht Boeing een onveilig vliegtuig op de markt. Toen twee gloednieuwe toestellen crashten, probeerde de vliegtuigbouwer eerst de piloten de schuld te geven. Over de diepe duikvlucht die het bedrijf daarna inzette, gaat het goede en schokkende boek Flying Blind.

Wie de mondiale vraagstukken wil oplossen, moet eerst de feiten kennen – of het nieuwe boek Zo zit de wereld in elkaar van allesweter Vaclav Smil lezen.
 

Vaclav Smil. Foto Andreas Laszlo Konrath

 

Voelende machines

Sensoren zijn overal om ons heen. Ze zijn nu al belangrijker dan we in de gaten hebben, schrijft Chris Salter in Sensing Machines.

Journalist Marcel van Roosmalen schreef jarenlang de mooiste minireportages voor De Ingenieur. In de vuistdikke bestseller Totaal is daarvan vrijwel niets terug te vinden. Dus, beste uitgever, gun ons een vervolgdeel: Totale Passie.
 

75 jaar oud, nog steeds actueel

Friedrich Jüngers De perfectie van de techniek is na meer dan 75 jaar eindelijk in vertaling verschenen. Het visionaire werk blijkt nog niets aan actualiteitswaarde te hebben ingeboet.

Kopstations spreken tot de verbeelding. Het boek met de geweldige titel Kopstations in Nederland geeft een compleet overzicht van doodlopend spoor in Nederland.
 

Over de geschiedenis van de toekomst

Sinds jaar en dag schrijft Fanta Voogd maandelijks in De Ingenieur over wat hij noemt ‘de geschiedenis van de toekomst’. Deze week verscheen het boek Futurama, waarin een groot aantal van Voogds bijdragen aan De Ingenieur zijn gebundeld. Een interview met de auteur.

De komst van elektriciteit bracht een omwenteling teweeg. Het vorige week verschenen boek Het elektrisch paradijs zoomt in op de ­gevolgen voor de huishoudens.
 

Zoeken naar patronen

De cognitieve evolutie heeft de mens voorzien van een brein dat patronen zoekt en herkent. En vooral autistische breinen zijn daar goed in, schrijft Simon Baron-Cohen in het boek De Patroonzoekers.

De boeiende biografie De man uit de toekomst vertelt het verhaal van de wiskundige John von Neumann, die talrijke stappen buiten zijn oorspronkelijke vakgebied zette.
 

Kan de aarde de mensheid aan?

Is de wereld overbevolkt en plegen we roofbouw op de planeet? Vooruitgangsfilosoof Ralf Bodelier ziet het probleem niet. Die angst is er altijd geweest en de mensheid is telkens vindingrijk genoeg gebleken om steeds meer monden te voeden en mensen te huisvesten, stelt hij in zijn nieuwste boek Lang leve de mens.

Kernenergie kampt met een twijfelachtig imago. Waar dat vandaan komt, beschrijft Marco Visscher in een nieuw boek: Waarom we niet bang hoeven te zijn voor kernenergie. De emoties & de feiten.
 

Reis door de tijd

In het boek Dwars door tijd & ruimte neemt journalist Yannick Fritschy jonge lezers mee op een fascinerende reis door de tijd. Een ideaal cadeau voor kinderen die al slim zijn of het graag willen worden.

Friesland bestaat bij de gratie van de dijken. Het nieuwe boek Friese Dijken gaat niet alleen in op hun waterkerende, maar ook op hun landschappelijke waarde.


Openingsfoto Susan Q Yin / Unsplash

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.