EUREKA

De Zwitserse autofabrikant Rinspeed introduceert de concept car Ʃtos, die op de achterkant een landingsplatform heeft zitten. De bijgeleverde drone kan zo boodschappen en pakketjes afleveren bij de auto als die in de file staat op weg naar huis.

Verschillende webwinkels, waaronder Amazon, experimenteren met drones om bestellingen af te leveren. De vraag is alleen waar ze die gaan droppen: in de voortuin of in een vangnet aan het balkon? Rinspeed draait dit idee om. Het Zwitserse bedrijf ontwikkelt een concept car met een drone, die pakketjes en boodschappen kan ophalen terwijl de auto in de file op weg naar huis staat.

De toekomstige bezitter van de hybride Ʃtos hoeft eigenlijk niets meer te doen dan zich te laten overprikkelen door info- en entertainment. Zelf rijden is wel mogelijk, maar het is net zo makkelijk om de zelfrijdende auto het werk te laten doen. Wanneer de Ʃtos het overneemt, vouwt het stuur zich op in een soort dashboardkastje om het maximale gevoel te geven van een zelfrijdende auto. Vervolgens kunnen twee breedbeeldschermen, voor beide voorstoelen een, zich uitvouwen om samen een geheel te vormen voor het entertainmentsysteem.

De drone heeft een eigen landingsplatform op de achterkant van de auto. De autogebruiker kan de drone inzetten om boodschappen en pakketjes op te halen en af te leveren bij de auto of een andere bestemming. De drone is ook uitgerust met een camera om onderweg foto’s en videobeelden te maken, van de gevlogen route of natuurlijk mooie beelden van de rijdende auto.

‘De belangrijke en vooral de ontwrichtende innovaties in de toekomstige auto-industrie zullen uit het digitale domein komen’, verwacht directeur Frank M. Rinderknecht van Rinspeed, die de Ʃtos in januari zal introduceren op elektronicabeurs CES 2016 in Las Vegas. ‘Daarom zijn alle belangrijke autofabrikanten en toeleveranciers daar aanwezig.’

 

tekst Paul Schilperoord

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.