Blankesteijns Beeldbuis

Een voormalige NASA-ingenieur heeft een dartboard gemaakt dat elke gegooide pijl opvangt in de bullseye. Een groot succes in de kroeg, maar voor verbetering vatbaar.

Eigenlijk is het een typische hoax: iemand komt op de proppen met een dartboard dat je niet kunt missen. Hoe je de pijl ook gooit, hij belandt in de bullseye. Het is zelfs nog ongeloofwaardiger, want ik kan u niets anders presenteren dan een video. Wie gelooft er nog een video tegenwoordig?

Het zou de zaak moeten veranderen als ik u vertel dat de maker van video én van het dartboard Mark Rober is. Hij werkte in een vorig leven bij NASA en hielp onderdelen van de Marsrobot Curiosity bouwen. Rober kan wat, en op zijn YouTube-kanaal laat hij in detail zien hoe hij zijn creaties maakt. Hij werkt mee aan diverse fatsoenlijke media, zoals het Science Channel. Hij is geen bedrieger. En zijn werk valt in de smaak. Verschillende van zijn video's zijn meer dan twin-tig mil-joen keer bekeken.


Eindpositie

Het zelfmikkende dartboard werkt dank zij een kring van camera's, een paar servomotoren en natuurlijk de nodige computerkracht. De eerste tweetiende seconde van de baan van de pijl wordt er gemeten, de tweede tweetiende wordt het bord in positie gebracht, waarbij overigens de baan en de eindpositie vele malen worden geüpdatet. Dat is ook zichtbaar.

Een ingenieur is een ingenieur, dus Rober legt uit dat niet elke worp kan eindigen in de roos. Als je niet naar het centrale deel met ongeveer de halve straal van het bord werpt, kan de machinerie de landingsplek van de pijl niet op tijd bereiken.

Mark had de goede ingeving zijn installatie mee te nemen naar een kroeg, waar bezoekers in verschillende staat van dronkenschap opeens volleerde darters blijken.

Ik heb Rober een upgrade voorgesteld: een dartboard dat zich aan de regels van het darten houdt. Dus niet elke pijl in de roos, maar een triple of een double scoren al naar gelang dat nodig is om zo snel mogelijk van 501 naar 0 terug te tellen. Kan geen raketwetenschap zijn. Mocht dit in een toekomstige video zitten, dan weet u hoe dat komt. In ieder geval hoeft u niet te twijfelen aan het waarheidsgehalte. Mark Rober is er zeker toe in staat.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.