Blankesteijns Beeldbuis

Op vele gadgetsites is de 'unboxing video' een populair genre. Een nieuw speeltje komt uit, een recensent gaat voor de camera zitten met de ongeopende doos en laat de kijker het uitpakken bijwonen. Alles wat erin zit, tot en met de adapter en andere hulpstukken, wordt trots getoond. Tenslotte wordt de nieuwe verovering aangezet, maar de echte recensie komt later omdat daar meer tijd voor nodig is. Een verzamelaar van antieke computerapparatuur past dit format nu toe op een waar museumstuk.

Lazy Game Reviews is een videokanaal dat onder andere doet wat de naam zegt: games bespreken. Maar een niet te verwaarlozen deel van de video's gaat over ouderwetse technologie, want de maker is een verzamelaar.

Onlangs wist hij op eBay een bijzondere aankoop te doen: een compleet nieuwe IBM PC AT uit 1988 in een nooit geopende verpakking. Een ware tijdcapsule dus. En hij maakte een unboxing video waar hij al zijn blijdschap en verbazing in legt.

Stel je voor, prent hij ons in, de inhoud van deze doos heeft bijna dertig jaar lang het daglicht niet gezien. Computers als deze zijn heus nog wel in omloop, maar in een ongeopende verpakking? Het is uniek.

Alles is even prachtig: de vuistdikke handleiding met tabbladen, die de koper zelf in de bijgeleverde ringband mag stoppen. De set met 5¼-inch-diskettes met MS-DOS erop. Het toetsenbord, dat de nieuwe eigenaar uitgebreid besnuffelt om ons mee te delen dat het ruikt naar een nieuwe auto. Sjablonen die over dat toetsenbord heen passen om de betekenis van de toetsen bij bepaalde software te laten zien. En alles in dichtgesmolten plastic en cellofaan.

Bijzonder is verder dat dergelijke computers destijds nog niet vaak werden gekocht door particulieren, en niet werden geleverd door gewone winkels. Je nam ze af van een tussenpersoon die het apparaat voor je gebruiksklaar maakte. De systeemkast moet voor gebruik eerst fysiek worden opengemaakt om de batterij aan te sluiten die de opstartchip voedt.

Als je houdt van techniek is dit een heerlijke video. Het is een herinnering aan de digitale techniek van nog maar dertig jaar geleden, en hij pepert je in hoe ver we in die korte tijd zijn gekomen. Hartverwarmend is het enthousiasme van de maker, die aan de ene kant zo bescheiden is om meestal buiten beeld te blijven maar zich aan de andere kant soms niet kan bedwingen om even voorover te buigen om triomfantelijk terug de camera in te kijken. Zo graag wil hij zijn nieuwe bezit met je delen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.