Ianus Keller

Columnist Ianus Keller over zijn worstelingen met een slimme lamp en dito deurbel.

Thuis heb ik een aantal prima werkende producten vervangen door een slimme variant. Het begon met de slimme peer van Philips Hue. Een heerlijk open platform en heel simpel in te passen tussen de bestaande gloei-, spaar- en led-lampen. Door een lamp in de gang te koppelen aan de website IFTTT (‘If This Then That’) konden we deze auto­matisch aan laten gaan als de zon onderging en uit laten gaan als de zon weer opkwam.

Uiteindelijk hebben we er toch maar een losse schakelaar bij gezet waarmee ­alle slimme lampen in het huis waren te bedienen.

Nu hoefde de lamp natuurlijk niet aan te staan als we allemaal sliepen, dus laten we zeggen tussen twee en zes uur ‘s nachts mocht hij ook uit. Dit werkte fantastisch, totdat in de zomer de zon eerder dan zes uur opkwam. Vanaf dat moment kreeg ik de lamp niet meer in het gareel.

Bovendien is een lamp in huis zonder bedieningsknop lastig voor iemand die je huis gebruikt bij jouw afwezigheid. Nadat we een aantal keer tijdens de vakantie waren gebeld over hoe de lamp in de gang kon worden uitgezet, hebben we er toch maar een losse schakelaar bij gezet waarmee ­alle slimme lampen in het huis waren te bedienen.

Mogelijk kunnen we over een paar jaar met sneller internet en een software-update onverwachts alsnog leuke video-ontmoetingen hebben bij de voordeur.

De laatste slimme vervanger in ons huis was de deurbel. Drie maanden geleden wisselde ik onze goedkope draad­loze deurbel van een prima merk in voor een videodeurbel van de Amerikaanse start-up Ring. Ik houd niet van het idee om verborgen camera’s op internet te zetten om zo op ­afstand je huis in de gaten te kunnen houden, maar het hebben van een videogesprek met iemand aan de deur zou leuk kunnen zijn; spontaan videobellen met familie, vrienden en buren die onverwacht langskomen.

Nadat ik voor de installatie ongeveer tien keer de smartphone via wifi op de deurbel had aangesloten om die weer via een speciale dans op het wifi-netwerk te kunnen krijgen, kreeg ik echter de boodschap dat voor deze deurbel het internet thuis helaas te traag is. Gelukkig doet deze slimme deurbel ook nog steeds wat zijn domme voorganger deed. En mogelijk kunnen we over een paar jaar met sneller internet en een software-update onverwachts alsnog leuke video-ontmoetingen hebben bij de voordeur.

Mijn slimme lamp en deurbel proberen zonder van vorm te veranderen complexere functionaliteit te bieden. In 1999 schreef Alan Cooper, de vader van de programmeertaal ­Visual Basic, dat wanneer een camera, vliegtuig of bank wordt gekruist met een computer, er altijd een ­computer overblijft. Eentje met te veel functies, die ­in­stabiel en onlogisch is, welteverstaan.

Na zo’n twintig jaar lijken ze meer op een niet-werkende variant van het origineel. Toch kan ik me moeilijk voorstellen dat we over twintig jaar nog steeds achter onze muren en plafonds draadjes van een lamp of een deurbel naar een schakelaar trekken.


Dr.ir. Ianus Keller doceert aan de TU Delft en werkt als onderzoeker en ontwerper bij For Inspiration Only.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.