In de Canadese Bay of Fundy is de eerste getijturbine geplaats van een reeks die het nabijgelegen schiereiland Nova Scotia van stroom moet voorzien. Het gaat om een zogeheten Open Centre-turbine, waarvan de bladen aan de binnenkant van de rotor zitten.

Update van 26 juli: Navel Energies, de eigenaar van OpenHydro, heeft besloten zijn investeringen in getijenergie stop te zetten vanwege aanhoudende verliezen. Wat er verder met OpenHydro gaat gebeuren is onduidelijk.

Afgelopen week werd de OpenHydro getijturbine geplaatst in de Bay of Fundy. Het gaat om een verbeterde versie van een eerste prototype dat twee jaar geleden werd getest, maar na een half jaar moest worden teruggehaald vanwege mankementen. Volgens het consortium van OpenHydro, de maker van de turbine, en investeringsmaatschappij Emera is de turbine de eerste van een reeks die het aangrenzende schiereiland Nova Scotia van stroom moet gaan voorzien.


Turbinebladen aan de binnenkant

Anders dan de meeste getijturbines heeft de OpenHydro geen turbinebladen rond een as (lees ‘Demoproject Nederlandse getijturbine bij Schotland’), maar tien turbinebladen aan de binnenkant van een rotor met een doorsnede van 16 m. Een soort binnenstebuiten gekeerde windmolen dus. Die rotor draait met een snelheid van 6 tot 8 omwentelingen per minuut. De rand van de ring waar de rotor in draait is zo gevormd dat die de het water dat er doorheen stroomt nog iets versnelt.
 

De OpenHydro op zijn frame.


De rotor is voorzien van permanente magneten die draaien binnen de ring met spoelen waarin de elektriciteit wordt opgewekt. De nu geplaatste turbine heeft een vermogen van 2 MW, wat relatief veel is voor de getijturbines die tot nu toe in gebruik zijn. Over de uiteindelijke efficiency van de turbine en de kosten per MW zijn geen openbare gegevens beschikbaar. Volgens berichten zou Nova Scotia een stroomprijs van 35 dollarcent per kWh garanderen.
 

Opengewerkte rotor van de OpenHydro met op de rand de magneten.


Rechtstreeks op de zeebodem

De 300 ton wegende turbine staat op een driehoekig frame van 700 ton, het geheel heeft een totaal gewicht van 1000 ton. Dat komt direct op de zeebodem te staan, zonder speciale voorzieningen als ankers of fundering. Het frame is ook voorzien van elektronische regeling waarmee het mogelijk is een park van deze turbines aan elkaar te koppelen en de stroom vervolgens met één enkele kabel aan land te brengen.
 

De OpenHydro getijturbine op zijn plaatsingsplatform.


OpenHydro beschikt ook over een speciaal platform om de turbine naar zee te brengen en op de bodem af te zinken, of voor onderhoud weer naar boven te halen. Het bedrijf heeft al langere tijd twee van zijn turbines in bedrijf voor de Franse kust.
 

De turbine zakt vanaf het platform in het water.


El dorado van getijenergie

De Bay of Fundy geldt als het El Dorado van de getijenergie. Het is de plek op aarde met het hoogste getijverschil van maar liefst 16 m. Twee keer per dag stroomt er 160 miljard kubieke meter water in en uit met een snelheid van 5 m/s.
 

The Bay of Fundy bij de kust van Oost-Canada.


Uiteindelijk is het de bedoeling dat het schiereiland Nova Scotia, dat met het vaste land van Canada de baai vormt, zichzelf in 2020 voor 40% van stroombehoefte kan voorzien met getijstroom. Daarvoor zijn turbines met een gezamenlijk vermogen van zo’n 500 MW nodig. Het potentieel van de baai is geschat op 2500 MW. Vissers maken overigens wel bezwaar tegen de inperking van hun visgronden.


Watervlieger

Om dit voor elkaar te krijgen hebben de plaatselijke autoriteiten de baai opengesteld voor demonstratieprojecten. Producenten van getijturbines krijgen zo de gelegenheid te bewijzen dat ze in staat zijn op een betrouwbare en efficiënte manier stroom te leveren.

Behalve OpenHydro is ook Bigmoon Power in de race om getijenergie te leveren. Dat bedrijf gebruikt een ponton met een kiel dwars op de waterstroom om de getijenergie te oogsten. Het ponton beweegt met de stroom mee en brengt via een lier een turbine in beweging. Het is dus een soort vlieger, maar dan in water. Binnenkort zal Bigmoon Power een prototype in de Bay of Fundy installeren.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.