Het Schotse bedrijf Orbital Marine Power heeft zijn nieuwe getijdenturbine O2 af. Vorige week ging de 680 ton wegende drijvende installatie op weg naar de Orkney-eilanden.

De nieuwe installatie zal de meest krachtige werkende getijdenturbine ter wereld zijn, claimt Orbital (voorheen Scotrenewables) en moet goedkope groene elektriciteit gaan leveren. De O2 mag zich gaan bewijzen op het testveld van het European Marine Energy Centre bij de Schotse Orkney-eilanden aan de noordpunt van Schotland. De O2 moet duurzame elektriciteit gaan leveren voor 2000 Britse huishoudens en zal daarmee zo’n 2200 ton CO2 per jaar besparen, zegt Orbital.
 

Getijden

Getijdenturbines maken gebruik van het feit dat er onder invloed van de getijden elke dag grote hoeveelheden water de kustwateren in en uitstromen, zoals bij de Oosterschelde in Nederland. Wanneer je een rotorblad, verbonden met een turbine, in het stromende water hangt gaat die draaien door de stroming en wekt de turbine stroom op, net als bij een windmolen.
 

Beter voorspelbaar

Deze vorm van duurzaam opgewekte stroom is beter voorspelbaar dan zonne- of windenergie, waarbij je afhankelijk bent van de aanwezigheid van zon of wind. De getijden, waarbij onder invloed van de maan grote hoeveelheden water zich verplaatsen, zijn er elke dag.
 

Bewegende armen

De O2 bestaat uit een drijvend platform met twee beweeglijke armen waar de turbines aan hangen. Het platform is 74 meter lang en de armen ieder achttien meter. De rotorbladen zijn ieder 20 meter lang. Het geheel weegt 680 ton.

De voorganger van de O2, de SR2000, had in 2017 ook al 2 megawatt vermogen en leverde als testinstallatie 3 gigawattuur stroom. Het grote verschil is de ophanging van de turbines, zegt CEO Andrew Scott in een promotiefilmpje.

‘De elektrische systemen bevinden zich in het drijvende platform. Daar kunnen technici makkelijk bij. We realiseerden ons dat het cruciaal is om te zorgen dat het onderhoud aan de turbines, die ver onder water hangen, makkelijk en goedkoop is. Daarom ontwierpen we bewegende armen die de turbines naar de oppervlakte kunnen brengen. Dit is dé oplossing voor goedkope getijdenenergie.’

 

Goedkope installatie

Ook op andere manieren houdt Orbital de kosten zo laag mogelijk. Het geheel is met vier sterke kettingen aan de bodem geklonken. Zo kunnen ze makkelijk op hun plaats worden gebracht en installatie is snel en goedkoop. En de armen kunnen de turbines dus boven water brengen voor onderhoud, zodat er geen duikers nodig zijn.

De O2 levert stroom zowel bij vloed als bij eb. De bladen van de turbine kunnen namelijk gedraaid worden, zodat ze in zowel de stroming heen als terug gaan draaien. De opgewekte elektriciteit gaat via onderzeese kabels naar de wal.
 

 

Concurrentie

Orbital noemt zijn turbine ‘de meest krachtige getijdenturbine ter wereld’, maar daar moet wel een kanttekening bij. Een Franse installatie in de monding van de rivier de Rance heeft bijvoorbeeld 24 turbines die ieder 10 megawatt leveren. Maar die staan opgesteld in een dam, niet in vrij stromend getij. Een vereglijkbare dam-installatie in Zuid-Korea levert zelfs 254 megawatt. Orbital claimt echter dat zijn installaties goedkopere elektriciteit leveren.


Nederlands bedrijf

Andere bedrijven die getijdenturbines ontwikkelen zijn onder andere het Nederlandse bedrijf Tocardo dat vorig jaar werd overgenomen door een Brits-Schotse joint venture. De grootste turbine van Tocardo, de T-3, heeft momenteel een vermogen van maximaal 450 kilowatt.

De eerste commerciële getijdenstroom-generator SeaGen had een vermogen van 1,2 megawatt en leverde vanaf 2008 tot 2019 in totaal meer dan 1 gigawattuur aan stroom.

 

Tekst: Bastienne Wentzel
Beelden: Orbital Marine Power

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.