Dankzij een nieuwe nanocoating is het straks niet meer nodig om kleren met zeep en water te wassen. In plaats daarvan zorgen de minuscule partikels ervoor dat organische vlekken met licht worden afgebroken.

De techniek, bedacht door de Australische RMIT University, gebruikt zilver- en koperdeeltjes om kledingmateriaal te beschermen. De onderzoekers lieten kleding dertig minuten weken in verschillende oplossingen, waarbij de nanostructuren automatisch ontstonden. Die manier van produceren is nieuw en kan erg bruikbaar zijn. In tegenstelling tot eerdere coatingmanieren is deze namelijk eenvoudig op te schalen tot een industrieel proces.

 

Binnen zes minuten

Nanocoatings van zilver en koper zijn in staat om organische verbindingen af te breken. Dat komt doordat fotonen, waaruit lichtstralen bestaan, de deeltjes naar een hogere energiestaat brengen, waarna ze een bundel van die energie wegschieten. Als dat tegen organisch materiaal komt, zoals aarde of voedsel, wordt dat afgebroken. Het gecoate textiel wist zichzelf volgens de onderzoekers na zes minuten onder een lamp volledig te reinigen.

Slecht voor milieu

Het is een eerste stap naar zelfreinigende kleding. Er zijn echter twee belangrijke nadelen. Ten eerste werkt het niet voor anorganische vlekken. Inkt zal bijvoorbeeld dus nog steeds een wasbeurt in de machine vereisen. Daarbij komt een tweede probleem om de hoek kijken, namelijk dat zilvernanodeeltjes makkelijk in het water terechtkomen. Na een wasbeurt belanden ze in de waterkringloop. Omdat ze organisch materiaal afbreken, remmen ze bijvoorbeeld de reinigende werking van bacterieën in waterzuiveringsinstallaties.

Boven: close-up van textielvezels, voorzien van een onzichtbare nanocoating. Vergroting: 200 x.

Midden: close-up van de nanodeeltjes, op hetzelfde stukje textiel als boven. Vergroting: 150.000 x

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.