Eureka

Kleding wassen is een arbeidsintensief karwei dat de automatische wasmachine zo’n driekwart eeuw geleden van ons overnam. Aan het strijkproces is echter ­weinig veranderd. Verenigd door een ­gezamenlijke hekel aan strijken, ontwikkelden de Engelse ontwerpers Rohan Kamdar en Trevor Kerth strijkrobot Effie.

Effie is een soort black box van 80 bij 25 bij 128 cm op wielen, die programma’s heeft om ­kleding te strijken, stomen of drogen. Gebruiksklaar maken gaat heel eenvoudig door de ­machine naar voren te rollen, het waterreservoir te vullen en bovenin een speciale kledingrail te bevestigen.

Deze rail biedt per cyclus ruimte aan maximaal twaalf bijgeleverde kleerhangers, die in grootte zijn te verstellen voor alle soorten en maten kledingstukken. Vochtige kleding is direct vanuit de wasmachine aan de rails te hangen. Sokken en onderbroeken kunnen in een waszak aan de kleer­hanger.
 

Hete lucht

De gebruiker moet instellen of hij de kleding op de hangers wil strijken, stomen of drogen. Na een druk op de startknop gaat het proces lopen. De roldeuren openen zich en de ­kledingrail gaat draaien om de eerste kledinghanger naar ­binnen te trekken. Nadat de roldeuren zijn gesloten, wordt het kledingstuk afhankelijk van de instellingen gestreken, gestoomd of gedroogd met hete lucht.
 

Effie


Strijken gaat volgens een gepatenteerd systeem dat het gladtrekken van de kleding combineert met stomen. Strijken en drogen duren allebei ongeveer drie minuten. Daarna gaan de roldeuren aan de andere kant open, rolt de kleerhanger naar buiten en gaat de volgende naar binnen.

Effie is vanaf maart 2018 via pre-order te bestellen voor ­ongeveer 785 euro.
 


Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.