EUREKA

De koffermodellen A22 en A28 staan via Bluetooth in verbinding met een app op een smartphone of Apple Watch. Zo kan de eigenaar altijd controleren waar de koffer zich bevindt. De app laat ook weten hoe zwaar de koffer is.

Buiten de conservatieve kofferindustrie om zijn er de afgelopen jaren verschillende pogingen gedaan om de perfecte koffer te ontwerpen. Factoren van belang zijn onder meer een laag eigengewicht, wendbaarheid, een goede gewichtsverdeling tijdens het rollen en een praktische indeling, evenals de mogelijkheid voor multifunctioneel gebruik als stoel of werktafel tijdens het wachten op de luchthaven.

Een praktisch punt werd daarbij echter tot nu toe altijd overgeslagen: het aangeven van het maximale totaalgewicht van de ingepakte koffer om mee aan boord te mogen. Het Amerikaanse bedrijf Raden ontwikkelde daarom een nieuw model koffer dat wel zijn eigen gewicht kan bepalen.

 

Rits

Raden ontwikkelde twee varianten van de koffer, de A22 en de A28, waarbij het getal het formaat in inches aangeeft, respectievelijk ongeveer 56 en 71 cm.

De kleinere A22 is geschikt als handbagage in het vliegtuig. De koffers bestaan uit twee flexibele, maar robuuste kunststof schaaldelen die door een rits met elkaar zijn verbonden. Helemaal dichtgeritst vallen de twee greepjes van de ritssluiting netjes in het ingebouwde cijferslot bovenop de koffer om deze af te sluiten.

De A22 weegt 3,4 kg en de A28 5 kg.

 

Snufjes

Beide modellen zijn voorzien van een aantal aanvullende technologische snufjes die via een Bluetooth-verbinding werken in combinatie met een app op de smartphone of Apple Watch.

Een daarvan is een sensor in het handvat die het gewicht doorgeeft wanneer de koffer daaraan wordt opgetild.

Onder het handvat zitten twee USB-aansluitingen die zijn verbonden met een accu in de koffer, die voldoende vermogen heeft om een lege smartphone viermaal volledig op te laden.

De app laat naast het gewicht van de koffer en de acculading ook weten waar de koffer zich bevindt. Dat is handig wanneer de koffer wordt gestolen of gewoonter geruststelling dat hij aan boord van het juiste vliegtuig is gegaan.

 

illustratie Peter Welleman

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.