Het is altijd mooi als klassieke en moderne technologie bij elkaar komen. In dit geval is het de oude kunst van origami die ervoor zorgt dat er beter diepzeeonderzoek gedaan kan worden.
Onderzoek aan dieren in de diepzee brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Mensen kunnen er zelf niet komen zonder hele dure onderzeeërs, dus moet de vangst naar boven gehaald worden. Maar dit stelt de gevangen dieren bloot aan gigantische drukverschillen die ze vaak niet overleven.
Voor tere dieren als kwallen en ongewervelden is er nog een extra probleem: het verzamelen zelf. Tot nu toe werden dat soort dieren vaak met een nijptang of zuigsysteem verzameld, maar dat wil nogal eens tot beschadigingen van de dieren leiden – of erger.
Draaiende voetbal
Wat een groep wetenschappers van het Wyss instituut nu in Science Robotics laat zien, is een origami-achtige manier om heel voorzichtig diertjes te omsluiten. Het is een RAD – Rotary Actuated Dodecahedron. Om achteraan te beginnen: een dodecahedron is een geometrische vorm met twaalf vlakken, een beetje zoals een klassieke voetbal.
Maar het huzarenstukje is hoe hij beweegt: rotary actuated staat hier voor één enkele roterende beweging die het hele mechanisme open en dicht laat klappen. Het grote voordeel hiervan is dat het erg drukbestendig is. Tests hebben laten zien dat een kilometer diepte geen probleem is voor de RAD, maar de makers verwachten dat er geen plek is in de maximaal 11 kilometer diepe oceaan waar deze grijper zal bezwijken.
In het filmpje zie je een aantal vangacties met de ongeveer 25 centimeter grote RAD. Een deel is in een aquarium gedaan, en een deel in het wild. Wat dit tijdelijke aquariumpje op termijn vooral interessant zal maken is de mogelijkheid om het te combineren met diverse sensoren, zodat gevangen beesten ter plekke onderzocht of bemonsterd kunnen worden.
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.