Waar werken ingenieurs aan? Wat drijft ze, wat geeft ze inspiratie? Ontdek het op zondag 6 oktober bij het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) in Den Haag. Tijdens het event Inspirerende Ingenieurs vertellen talentvolle technici over hun gaafste projecten.
Wat te denken van Gijsje Koenderink van AMOLF die meebouwt aan de eerste levende kunstmatige cel: een heilige Graal voor biologen en biomedisch ingenieurs. Binnen het megaproject BaSyC moet Koenderink de hele mechanische machinerie van de cel verzorgen.
Die bestaat behalve uit het celmembraan ook uit een celskelet. Dat zorgt, net als ons eigen skelet, voor stevigheid, zodat een cel niet als een plumpudding in elkaar zakt. Het celskelet is opgebouwd uit een flexibel materiaal dat naar wens kan veranderen van ‘stevig’ in ‘buigzaam’. Dit is nodig omdat de cel zich moet kunnen vervormen zodat hij kan bewegen of delen.
Injectie zonder naald
Een andere spreker bij Inspirerende Ingenieurs is David Fernandez Rivas, die bij de Universiteit Twente met zijn team werkt aan een methode om medicijnen te injecteren zonder dat daarvoor nog een naald nodig is.
Daarbij is het de kunst om druppeltjes zó te versnellen dat die dwars door de opperhuid heen gaan. Vervolgens remt die vloeistofdruppel snel af in het weefsel daar vlak onder. In de toekomst dienen we op deze manier medicijnen heel lokaal toe, verwacht Fernandez Rivas. Dezelfde techniek is zelfs te gebruiken om een pijnloze tattoo te zetten.
Ingenieur van het jaar
Een derde spreker aanstaande zondag is Maja Rudinac, in maart verkozen tot Ingenieur van het Jaar. Rudinac bedacht en ontwikkelde (met collega’s) de LEA. Deze zorgrollator kan mensen helpen die de kracht missen om zelf te lopen of door dementie de weg soms kwijtraken. Deze groep dreigt in een isolement te belanden, maar dankzij de LEA kunnen ze er toch regelmatig op uit, geholpen en geprikkeld door de slimme technologie die in de rollator zit verwerkt.
Andere sprekers
- Rik Breur (zie foto bovenaan), die een folie voor op scheepsrompen bedacht, dat de aangroei van mossels en algen voorkomt
- Wouter Kuipers van het team dat wereldkampioen robotvoetbal werd
- Kodo Sektani over de levensduur van de bruggen in Nederland.
Het evenement Inspirerende Ingenieurs is gratis. U dient zich wel hier aan te melden. Inspirerende Ingenieurs is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap, waarbij bedrijven, musea en onderwijsinstellingen hun deuren wagenwijd openzetten voor het brede publiek.
Openingsfoto Europees Octrooibureau
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.