In een populair wandelgebied in het zuiden van Zwitserland is zaterdag 's werelds langste hangbrug voor voetgangers geopend. De Charles Kuonen Hängebrücke overspant 494 m en hangt zo’n 85 m boven de grond.

De 58 ton zware brug hangt boven het Grabengufer-ravijn, vlakbij het bekende toeristenoord Zermatt. Hij maakt deel uit van een populaire route (twee dagen lopen) tussen Grächen en Zermatt. De brug zorgt ervoor dat wandelaars niet helemaal naar het dal hoeven af te dalen, maar op hoogte van de ene naar de andere berg kunnen komen.
 

Roosters

De locatie van de brug.
Klik op de kaart voor een vergroting.

Wandelaars lopen over metalen roosters van 65 cm breed, waar doorheen ze in de diepte kunnen kijken. Op een paar plekken zit de brug met kabels vast aan de grond, die eindigen in speciaal ontwikkelde hydraulische schokdempers. Dit systeem moet de brug een beetje op zijn plaats houden, zodat wandelaars bij normale weersomstandigheden hooguit een rustig wiegend effect ervaren. Bij te sterke wind of onweer mag je niet op de brug.

De nieuwe Charles Kuonen Hängebrücke moet het toerisme in het gebied een duwtje in de rug geven. Het gebied heeft namelijk te kampen met teruglopende bezoekersaantallen, sinds in 2010 de gloednieuwe voetgangersbrug (de Europabrücke) door vallende keien (sommigen zo groot als een rijtjeshuis) werd vernield. De nieuwe brug hangt dan ook een flink stuk hoger dan deze oude, zodat de kans op inslag van vallende rotsen veel kleiner is.
 

Naamgever

De aanleg van de brug duurde 2,5 maand en heeft zo’n 730.000 Zwitserse franken (650.000 euro) gekost. Daarvan werd ongeveer een ton opgehoest door een vermogende bewoner van de streek, ene Charles Kuonen, die daarmee zijn naam aan het bouwwerk mocht geven. Naburige gemeenten betaalden de rest; zij hopen te gaan profiteren van het extra toerisme dat de brug moet opleveren.

Volgens Zwitserse media is de nieuwe brug geïnspireerd op de hangbruggen in Nepal. Dat Aziatische land wordt gedomineerd door de hoge bergen van de Himalaya. Voor de lokale bewoners in Nepal zijn hangbruggen cruciale infrastructuur voor het vervoeren van goederen of het bezoeken van familie. In Zwitserland zijn het vooral toeristen die vanaf de Europabrücke van het uitzicht genieten, tijdens hun meerdaagse wandeltocht.

 

 

Beeldmateriaal Valentin Flauraud / Keystone

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.