Blankesteijns Beeldbuis

De levende natuur blijkt vaak technische oplossingen te bevatten die moeilijk te overtreffen zijn. Dat geldt niet voor de manier waarop zespotige insekten lopen. Waarom hebben zij de betere oplossing niet gevonden?

Vliegen en andere zespotige insekten verzetten steeds drie poten tegelijk: de buitenste poten aan de ene kant en de middelste aan de andere, en daarna andersom. Dit blijkt niet de snelste manier van voortbewegen met zes poten. Simulaties van de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) lieten zien dat een alternatief ritme waarbij de poten telkens paarsgewijs op de grond worden gezet, altijd sneller is. Dit werd bevestigd door experimenten met een zespotige robot.

Bleef de vraag waarom deze betere oplossing nooit is gevonden door de natuur. Ook daar hebben ze in Lausanne het antwoord op gevonden, zoals in de video hierboven wordt uiteengezet.


Tafelvoetbal

De hogeschool heeft een videokanaal waarop frequent nieuwe korte, kernachtige filmpjes verschijnen over eigen onderzoek. Een tweede voorbeeld verdient hier te worden vermeld. Studenten hebben een tafelvoetbalrobot ontwikkeld die middelmatige menselijke spelers al moeiteloos verslaat (lees: 'Robot speelt tafelvoetbal'). De robot gebruikt een camera onder de voetbaltafel om de bal te lokaliseren en lasermetingen voor feedback over de rotatie van de staven waaraan de poppetjes vastzitten.
 


Het volgende doel is een tafel waar beide partijen robots zijn, zodat robots van verschillende teams studenten het tegen elkaar kunnen opnemen en de evolutie van sterke tafelvoetbalrobots des te sneller zal gaan. Verwacht dat na schaken, go en poker binnenkort ook in tafelvoetbal de menselijke wereldkampioen door een machine wordt verslagen.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.