Eureka

Terwijl je loopt, beweegt je lichaam voortdurend op en neer. En dat voel je pas echt als je een zware rugzak draagt: die wordt bij elke stap omhoog gesjord, wat een hoop energie kost. De Amerikaanse marien bioloog Lawrence ­Rome heeft hier iets op gevonden: de Hover­Glide.

De HoverGlide is een rugzak die de beweging van het zwaartepunt niet volgt, maar min of meer op zijn plek blijft. Het mechanisme werd al in 2006 door diezelfde Rome in een artikel in Nature uit de doeken gedaan.
 

Springveer

Volgens hem werkt het verrassend eenvoudig: een mechaniek van bungeekoorden en ­katrollen zorgt ervoor dat de rugzak min of meer gebalanceerd aan een frame op de rugzijde hangt. Het frame, dat goed zit vastgesjord aan de rug, beweegt gewoon mee met het lichaam. Maar doordat de bungeekoorden niet in staat zijn deze ‘snelle’ bewegingen te volgen, glijdt het frame lángs de rugzak. Dit fenomeen is een beetje vergelijkbaar met het heel snel schudden van een springveer: die vibreert dan nauwelijks omdat hij de bewegingen niet kan bijhouden.

Nadeel is wel dat het hele systeem zwaarder is dan een ‘gewone’ rugzak. Maar dat bezwaar valt volledig weg zodra je gaat ­lopen, blijkt uit diverse inspanningstests. Zo worden de krachten op de schouders flink gereduceerd en ‘vermindert’ het gewicht met zo’n 20 %. Een last van 27 kg voelt bijvoorbeeld ruim 5 kg lichter.
 

HoverGlideSneller ter plekke

En dat scheelt een hoop energie, aldus Rome. ‘Een loper met 27 kg op zijn rug verbruikt net ­zoveel energie als met een normale rugzak van 21,7 kg. Dat betekent dat hulpverleners en mili­tairen met dit soort rugzakken veel sneller ter ­plekke zijn, simpelweg omdat ze meer energie in het rennen kunnen steken.’

De sterk verminderde krachten op het lichaam ­sparen bovendien de knieën, rug en enkels van iedereen die voor zijn plezier of noodgedwongen met een rugzak sjouwt, zegt Rome.
 

Drie keer zoveel

De HoverGlide is te backen via crowdfundingsite Kickstarter en heeft op het moment van schrijven al bijna drie keer zoveel geld opgehaald als het streefbedrag van 75.000 dollar. In de loop van 2019 moet hij op de markt komen.
 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.