Beeldbuis

Voor fanaten van gekke puzzeltjes, optische illusies en balancerende gadgets is dit het perfecte YouTube-kanaal.

Wie zat er in de jaren negentig niet gebiologeerd naar zo’n doorzichtig containertje te kijken waarin verschillende vloeistoffen langs elkaar heen druppelen (filmpje hierboven, vanaf 2:03 minuten)? Fascinerend. Net als tollen die uit zichzelf omdraaien, of objecten die er niet lijken te zijn... En allemaal krijgen ze een plekje op het YouTube-kanaal Physics Fun.  

Physics Fun lijkt voor wat betreft de kwaliteit op een uit de hand gelopen hobby. Op YouTube is het aantal volgers met zo’n 34.000 nog beperkt, maar op Instagram (@physicsfun) is het net over de miljoen gegaan. Flink wat dus, terwijl het niet meer en niet minder is dan dezelfde fantasieloze IKEA-tafel waar allerlei puzzeltjes, experimenten en speelgoed een podium krijgen. De maker, te achterhalen als Ray Hall, is slechts anoniem aanwezig als de hand die een en ander in gang zet. Hij heeft nog net de moeite genomen om een muziekje onder de filmpjes te zetten, maar verder is het allemaal erg basic. Een typisch voorbeeld is dit glas wijn voor optimistische schenkers:
 


Dat het basic is, is ook prima. Hall demonstreert simpelweg als een echte liefhebber zijn dingetjes, en dat is eigenlijk verbazingwekkend leuk om naar te kijken – wat er gebeurt is op zichzelf interessant genoeg, en heeft geen spectaculaire edits nodig. Vanwege de korte lengte en het feit dat je ze ook zonder geluid kunt bekijken zijn ze wel wat meer geschikt voor Instagram dan voor YouTube, maar op YouTube plakt hij dan weer wat verschillende items samen tot een langer filmpje.

Een rondgang op zijn kanaal gaat van oh-ja-ervaringen, zoals het druppelende ding hierboven, via ‘heh, geinig’ naar oprechte bewondering voor het obscure fenomeen dat nu weer zichtbaar gemaakt wordt. Gelukkig is er altijd de beschrijving om je uit de brand te helpen als je er even niet uit komt. Wie weet anders wat hier aan de hand is:
 


Het enige extraatje dat Ray toevoegt hier en daar is slow-motion, en vaak op erg welkome momenten. Het blijft toch onvoorstelbaar om dit te zien gebeuren, hoe langzaam het ook gaat:
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.