Eureka

Als er geen maatregelen worden genomen, dan is herrie over twintig jaar mogelijk het milieuprobleem met de grootste impact op de volksgezondheid in Nederland. Geluidshinder veroorzaakt slaapgebrek en stress, en kan op langere termijn leiden tot verhoogde bloeddruk, hartklachten en depressies. Oordopjes kunnen helpen om bijvoorbeeld ‘s nachts om­gevingsgeluid te dempen, maar werken niet voor ­iedereen even goed. Het Finse bedrijf Quiet­On Ltd introduceert nu een nieuw type oordopjes met naast passieve ook actieve geluidsdemping.

De initiatiefnemers van QuietOn zijn erin geslaagd om de oordopjes klein en draadloos uit te voeren voor een zo effectief mogelijk gebruik. Elk oordopje is 22 bij 19 mm groot en weegt 3,8 g. De QuietOn-oordopjes zijn ­ontworpen om comfortabel in de gehoorgang te passen en te zorgen voor een eerste barrière van passieve ­geluidsdemping.

Aan de buitenkant van elk oordopje zit bovendien een microfoontje dat omgevingsgeluiden registreert. Ingebouwde elektronica meet vervolgens de frequentie en amplitude van het geluid en stuurt kleine luidsprekers aan om tegengeluid op te wekken. Daarbij is de geluidsgolf 180 graden in fase verschoven om het binnenkomende geluid op te heffen. Deze vorm van actieve ­geluidsdemping is ook te vinden in ruisonderdrukkende kop­telefoons, waarbij het doel is om omgevingsgeluid de muziekbeleving niet te ­laten verstoren.


Vijftig uur batterijtijd

Het QuietOn-systeem functioneert het beste als het geluiden met een lage frequentie moet opheffen. Dit zou de oordopjes goed geschikt moeten maken om bijvoorbeeld geluid weg te nemen dat wordt veroorzaakt door bouwwerkzaamheden, evenals geluid van buren dat ­gedempt door de muren van een ­woning of flatgebouw doordringt en de lage toonhoogten van een vliegtuigmotor tijdens vliegreizen.

De QuietOn-oordopjes schakelen vanzelf aan wanneer ze uit het doosje worden gehaald en gaan uit zodra ze worden teruggeplaatst. Met een volle batterij werken ze tot zo’n vijftig uur lang. Dat er vraag is naar ­betere oordopjes, bewijst het crowdfunding-project van QuietOn, dat voor 818 procent werd gefinancierd.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.