Een nieuw softwareprogramma laat robots uiterst nauwkeurig RFID-chips volgen. Dat is handig voor lopendebandwerk of voor drones.

Onderzoekers van het Massachussetts Institute of Technology (MIT) schreven software waardoor computers sneller een RFID-chip kunnen herkennen. Een apparaat (een robotarm of een drone) zendt een radiogolf uit richting objecten waar RFID-stickers op zitten, en vangt daarna de echo van de straal op. De software kijkt welk deel van de echo op de RFID-sticker viel en berekent zo de precieze locatie. Als de sticker beweegt tussen twee opnames door, zal de software ook de snelheid van de sticker berekenen.

 

Te langzaam of te onnauwkeurig

RFID-chips zijn goedkoop, en radar kost minder dan een videocamera. Tot nu toe werkte het detecteren van RFID op afstand vaak niet goed. Ofwel het duurde te lang om de precieze locatie te bepalen, of de locatiebepaling was niet nauwkeurig.

De onderzoekers losten dat op door metingen met verschillende frequenties te doen. Op die manier ontstaat een beter beeld van waar de sticker heen gaat en hoe snel hij beweegt. Het werkt volgens de onderzoekers hetzelfde als een videocamera die onder verschillende hoeken naar iets kijkt om het beter te herkennen. Maar in plaats van verschillende hoeken, 'kijkt' dit systeem op verschillende radiofrequenties.

Daarnaast betrekken de onderzoekers de omgeving in hun metingen. De software kijkt naar het radiobeeld van de hele omgeving, en houdt bij hoe de RFID-sticker zich daarin beweegt. Daardoor is het makkelijker om de tag te volgen. Door deze maatregelen registreert het systeem een RFID-tag binnen 7,5 milliseconden.

 

Potje pillen

Om het systeem te testen gaf MIT twee robotarmen de opdracht een deksel op een flesje pillen te draaien. Zowel de deksel als het potje kreeg een eigen RFID-label. De robotarmen deden dit zonder problemen, net zo goed als robotarmen die voorzien zijn van een camera.

Deze methode heeft voordelen ten opzichte van beeldherkenning. Waar een camera vaak in de war raakt in chaotische, drukke omgevingen, geldt dit voor een radiosignaal niet. Dat ziet altijd duidelijk waar de RFID-tag zit ten opzichte van de omgeving. In drukke fabrieken weet een robotarm altijd wat hij moest vastpakken, zonder dat het extra tijd of rekenkracht kost. En drones kunnen elkaar of obstakels op hun weg sneller herkennen als de obstakels met RFID zijn gelabeld.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.