Eureka

De sCarabane heeft plek voor het hele gezin en wekt warmte en elektriciteit op uit zonne- en windenergie. De caravan volgt zelfs de zon.

De zomer is ten einde, maar kamperen in de winter wordt steeds ­populairder. De ene groep mensen zoekt daarbij de intense kampeer­beleving van de eenvoud, een andere groep vakantiegangers wil juist comfort. Voor die laatste groep ­presenteerde het Franse bedrijf Green Cat Technologies onlangs een prototype van een zelfvoorzienende, uitklapbare caravan, die ruimte en vrijheid biedt.

Op de weg is deze sCarabane 2,5 m breed, 2,8 m hoog en 7,8 m lang. Op locatie aangekomen is hij in ongeveer een halfuur te verbouwen tot een caravan met een leefoppervlakte van 7,0 bij 7,8 m. Dit gebeurt door beide zijkanten open te klappen. Zo is aan de ene kant een veranda van 13 m2 te creëren en aan de andere kant een overdekte ruimte met twee slaapkamers. In het middengedeelte bevinden zich een aparte keuken, het toilet, de badkamer en een kleine zijkamer.
 

Bloemvorige ramen

Bijzonder is dat de complete caravan langzaam om zijn eigen as kan draaien zodat de veranda de zon volgt. Hiervoor wordt de caravan op een metalen rails geplaatst voordat de zijkanten zijn uitgeklapt. Deze rails moet uiteraard stevig en vlak op de ­ondergrond worden bevestigd. Binnenin is de hoeveelheid natuurlijk licht en zonnewarmte te regelen via grote, bloemvormige schuiframen en een raamkoepel met warmte- en zonwerend rolluik.

Elektriciteit opwekken gebeurt met zonnepanelen op het dak en een verticale-as-windturbine. Deze ligt tijdens het rijden opgeborgen in een aparte ­behuizing achterop de caravan. Van daaruit is de complete windturbine via een telescopische stang op te zetten. De windturbine en de zonnecellen kunnen elk maximaal 500 W elektriciteit opwekken.

Op het dak staat bovendien een zonnecollector met een parabolische spiegel van 6 m2 oppervlakte. Deze volgt automatisch de stand van de zon en ­concentreert het zonlicht op een buis om water te verhitten voor badkamer en keuken.
 

Gezuiverd regenwater

Green Cat Technologies wil de sCarabane uiteindelijk zelfvoorzienend maken. Momenteel werkt het bedrijf aan een systeem om regenwater op te vangen en te zuiveren. Alleen voor het koken is dan nog een propaanfles nodig. Wanneer de ­sCarabane op de markt komt, is nog niet bekend.

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.