Voor het vijfde jaar kent het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) komende maand de Prins Friso Ingenieursprijs toe aan een ingenieur die niet alleen beschikt over uitstekende technische vaardigheden, maar ook een duidelijke visie, ondernemersgeest en innoverend vermogen heeft. 

De drie kandidaten voor de Prins Friso Ingenieursprijs van 2019 zijn:

Lees uitgebreide portretten van de drie genomineerden in het februarinummer van De Ingenieur. De digitale versie van deze editie is hier te koop voor € 7,50.

Meestemmen voor de publiekswinnaar kan vanaf komende maandag, 18 februari, op de KIVI-stempagina.
 

Excellente ingenieurs

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Deze eerste lustrumviering van de prijs vindt op 18 maart plaats bij ASML in Veldhoven, met als gastheer ASML CEO & President Martin van den Brink. Met de prijs wil KIVI excellente ingenieurs en hun werk zichtbaar maken.
 

Prins Friso

De naam van prins Friso is sinds 2015 verbonden aan de ingenieursprijs. Volgens KIVI geeft Friso’s inspirerende nalatenschap de prijs extra elan en onderstreept zijn naam het maatschappelijk belang van ingenieurs.

De prijs is voor een ingenieur die zich onderscheidt op het gebied van innovatie, ondernemerschap, persoonlijkheid en maatschappelijke impact. Op al die aspecten manifesteerde prins Friso zich, wat het bijzonder gepast maakt dat zijn naam aan de prijs is verbonden.

Prins Friso was ingenieur werktuigbouwkunde en luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, en daarnaast bedrijfseconoom. Zijn passie lag op het snijvlak van techniek en organisatie.

In 2004 sprak hij het fusiecongres van KIVI en NIRIA toe over het belang van het vertalen van wetenschappelijke kennis in praktische toepassingen. ‘Academische vrijheid is een belangrijk goed, maar mag niet uitmonden in academische vrijblijvendheid’, aldus de prins over een onderwerp dat niets aan actualiteit heeft verloren.

Prins Friso was onder meer mededirecteur van TNO Space, medeoprichter van het MRI-centrum in Amsterdam en Chief Financial Officer van Urenco. Daarnaast was hij actief betrokken bij organisaties die het belang van techniek uitdragen, waaronder KIVI, de stichting Jet-Net voor jongeren en techniek, en de Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Hij overleed in 2013 op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een noodlottig ski-ongeval.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.