► Technisch staat de sector voor de uitdaging om offshore wind, waar voor Nederland de grootste opbrengst is te vewachten, veertig procent goedkoper te maken. Wat zijn de vorderingen?

► Windenergie stelt ons huidige elektriciteitssysteem dat is gebaseerd op continu leveren, op de proef. Het aanbod wisselt: bij veel windaanbod staan de backupcentrales werkeloos stil. Wat zijn de mogelijkheden voor opslag bij 'te veel' geproduceerde windstroom, hoe blijft de levering van elektriciteit gegarandeerd?

Dit dossier bundelt artikelen die eerder over windenergie in De Ingenieur verschenen,  verslagen van discussiebijeenkomsten en opinies.

Kosten windenergie dalen snel

De kosten voor windenergie vanaf zee, tot voor kort de duurste optie, dalen snel. Het laatste windpark is gegund voor 5,5 cent per kWh, zonder de kosten van de kabel die de stroom naar land brengt. Windenergie begint gamechanger een te worden.

Het nieuwe windpark voor de Zeeuwse kust
Lees meer over wind op zee

De energie-odysse

Met 25 000 windturbines op de Noordzee is in 2050 in 90 % van de elektriciteitsvraag van de omringende landen te voorzien. Dat blijkt uit een visionair ontwerp dat is gemaakt voor de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam dit jaar.

Lees over de Odyssee

Water naar zee dragen?

Heeft windenergie op zee nog wel zin gezien de negatieve maatschappelijke kosten? Een debat over de ophef die ontstond over een onderzoek naar windturbines op de twaalfmijlszone.

Lees het verslag van het debat