Blankesteijns Beeldbuis

Hoe ontwikkelt een kinetisch kunstenaar een Rube Goldberg-machine, een contraptie die op een zo ingewikkeld mogelijke manier een zinloos doel bereikt? Deze video laat zien hoe de Nieuw-Zeelandse artiest Joseph Herscher bij het aflopen van de wekker een mechaniek in werking zet dat hem helpt bij het aankleden.

Als je van techniek houdt, zul je regelmatig met een brede glimlach zitten kijken. Herscher berekent niet veel, maar experimenteert des te meer. Hij is niet bang te laten zien hoe vaak experimenten mislukken, hoeveel ideeën worden verworpen en hoeveel er geschaafd moet worden aan ideeën die de voorstelling uiteindelijk wel halen. Jammer is dat we niet uitgelegd krijgen hoe een probleem nu precies wordt opgelost, bijvoorbeeld bij de batterij die over een rekje naar beneden rolt of bij de hoedopzetmachine. Misschien vond Herscher werkende varianten zonder te weten waardoor deze werkten. De documentaire toont wat er de laatste maanden aan vooraf ging voordat Herscher zijn machine (live!) aan het publiek demonstreerde.

Joseph Herscher is een grappige, sympathieke hoofdpersoon die beslist lijkt op het verwarde typetje dat hij op het podium speelt. De documentaire is vaardig gemaakt, met sfeervolle montage en mooie vondsten. Zo wordt de impressie van de voorbereidingen van de voorstelling doorsneden met beelden van Josephs moeder die haar inleidende tekst repeteert. Een heerlijk programma.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.