Blankesteijns Beeldbuis

Snowboarden doe je normaal gesproken heuvelaf. Maar er zijn uitvinders die daar geen genoegen mee nemen. Een ervan is James Hobson, die als The Hacksmith eerder deze rubriek haalde, toen met zelfgemaakte exoskeletten. In een nieuwe video demonstreert hij een snowboard met propelleraandrijving.
 

Bij eerdere experimenten werden motoren bevestigd aan de berijder van het snowboard. De Britse website Dreamscience Propulsion had in 2014 al een systeem met motoren aan een stang die door een persoon kon worden vastgehouden. Op deze manier was de voortstuwing makkelijk te verplaatsen naar bijvoorbeeld een surfplank of een bootje. Nadeel was het gewicht: de stang woog met alle toebehoren zoals accu's acht kilo, wat niet makkelijk is om langdurig vast te houden. Voordeel was de mogelijkheid om te remmen: draai de stang 180 graden om zijn lengteas en de kracht werkt de andere kant op. De accu's konden volgens Dreamworks vijf minuten lang 35 kW leveren en produceerten een trekkracht van 50 á 60 kilo. Een professionele snowboarder haalde hiermee een snelheid van 80 km per uur. Deze technische informatie komt van de website; de video is gemaakt door Discovery Channel en gaat meer over het avontuur dan over de techniek. Destijds schermden de makers met de mogelijkheid er een commercieel product van te maken maar de prijs en het uithoudingsvermogen van de accu's zullen dat wel in de weg hebben gestaan.
 


The Hacksmith is vorig jaar met een schone lei begonnen; eerst met een zogeheten longboard op straat. De motoren bevestigde hij aan een gordel om zijn middel. Na een valpartij wijst hij op een extra reden dat dit een slecht idee is: fysieke schade aan de accu's kan leiden tot heftige vuurverschijnselen. Hobson had het geluk dat hij in het gras viel en dat zijn accu's heel bleven.
 


Op zijn snowboard worden de propellers stevig vastgeschroefd, met een bekisting uit de 3D-printer en stevig gaas om de rotors te beveiligen. Net als in zijn eerdere projecten met bijvoorbeeld de exoskeletten, laat The Hacksmith ongegeneerd zien hoe hij experimenteert: op wat voor sneeuw werkt het het beste, wat scheelt het als er een vaardiger snowboarder op staat, en laten we eens proberen was onder de bodem aan te brengen.

Hij is ook nooit klaar. In een recente update laat hij weten dat een nabijgelegen skibaan toestemming heeft gegeven voor een test. Hobson had aangenomen dat zoiets in verband met het lawaai wel niet mogelijk zou zijn. Blijven volgen, dus.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.