Wat voor uitvindingen, gadgets en andere slimme dingen kun je het best meenemen op vakantie? We zochten uit wat de beste zomeruitvindingen zijn. Van pratende koffers tot tenten met bliksemafleiders.

 

Communicerende koffer

Wat kun je nog verbeteren aan een koffer? Het ontwerp is al decennia hetzelfde. Maar het Amerikaanse bedrijf Raden laat zien dat een koffer veel beter kan. Zo is een traditioneel valies niet eens in staat zichzelf te wegen, en is het dus altijd spannend of je je bagage kan inchecken zonder bijbetaling. Gelukkig is er nu een oplossing: een 'slimme' koffer die met sensoren zichzelf weegt en voorzien is van USB-poorten. Onmisbaar voor iedereen die wel eens de neiging heeft om nét te veel kleren en souvenirs te kopen op vakantie. Nog meer koffers nodig? Er is ook een ontwerp dat zonder moeite trappen oprolt – nooit meer zwaar tillen dus.

 

Opblaasbaar t-shirt

Raften, zeilen, surfen – vakantie biedt genoeg waterpret. Een zwemvest is daarbij geen overbodige luxe, maar de plastic kussentjes zijn weinig comfortabel. De oplossing: een opblaasbaar t-shirt. Als het t-shirt helemaal doorweekt raakt, geeft een sensor een seintje aan een CO2-patroon en blaast het shirt zichzelf op. Daarmee is er een veilige manier om watersporters te beschermen.

 

Armband voor drenkelingen

Nog een oplossing voor waterleed: een armband die een signaal afgeeft als het erop lijkt dat de drager niet meer zelf boven water kan blijven. Ook hier speelt een CO2-patroon de reddende engel: de polsband produceert een grote oranje bal die de drenkeling naar het wateroppervlak trekt. Vervolgens kan hij of zij op de bal steunen en wachten op hulp.

 

Zichzelf vullende waterfles

Zichzelf vullende waterfles

Echte avonturiers trekken in de zomer natuurlijk de wildernis in. Fietsen door Frankrijk, bergbeklimmen in Italië of de Scandinavische bossen verkennen, verstoken van elke vorm van comfort. Spannend en leuk, maar je moet wel zorgen dat je genoeg water binnenkrijgt. Liters fleswater meezeulen is geen handige oplossing. Daarom is er een zichzelf vullende waterfles. Het systeem werkt met een ventilator die lucht aanzuigt die daarna wordt gekoeld. Hierdoor condenseert het water uit de lucht en glijden de waterdruppels de fles in. Een volle waterfles is dan gewoon een kwestie van wachten en hopen dat de luchtvochtigheid hoog genoeg is.

 

Tent met bliksemafleider

Tent met bliksemafleider

Altijd spannend: je ligt in een tentje op de hei en het begint te onweren. Als het onstabiele weer van deze zomer doorzet, kun je maar beter voorbereid zijn op een onweersbui. Een kleine schuilplaats met bliksemafleider kan uitkomst bieden, dacht de Poolse ontwerpster Kama Jania. Zij ontwierp aan de kunstacademie Jan Matejko in Krakau een schuiltent. Jania – zelf doodsbang voor bliksem – bedacht een tent met geïsoleerd grondzeil en speciale tentstokken. Zo kun je rustig slapen, zelfs als de weergoden je niet gunstig gezind zijn.

 

Antenne voor smartphone

Antenne voor smartphone

Eén van de grootste gevaren die je op vakantie loopt, is natuurlijk een slechte telefoonverbinding. Geen wifi is al erg, maar nog rampzaliger is een zomertrip waar je helemaal geen bereik hebt. De goTenna lost dat op. Het is een soort versterker van je smartphonesignaal, om een verder gelegen telefoonmast of andere telefoon te kunnen bereiken. De antenne is lichtgewicht en klein, en biedt dus uitkomst voor avonturiers. Je kunt er overigens alleen mee sms'en; bellen of afbeeldingen versturen zou te veel van het apparaat vragen. Een schrale troost: emoji's sturen is wél mogelijk.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.