Blankesteijns Beeldbuis

De site voor gadgetsleutelaars iFixit en Greenpeace voegen de daad bij het woord van het Europees Parlement in een uitgebreide video over het repareren van consumentenelektronica.

Begin juli heeft het Europarlement een motie uitgesproken dat de Europese Commissie en de lidstaten ervoor moeten zorgen dat gadgets beter repareerbaar worden. In het persbericht van het Europarlement hierover wordt specifiek genoemd dat onderdelen niet in de behuizing van een product vastgelijmd moeten zitten tenzij dit om veiligheidsredenen noodzakelijk is, en dat belangrijke reserveonderdelen goed verkrijgbaar zouden moeten zijn.


Microsoft kreeg een nul

In een uiterst welkom online praatprogramma bespreken Gary Cook van Greenpeace en Samantha ('Sam') Lionheart van iFixit concrete voorbeelden van moeilijke repareerbaarheid en manieren om toch te doen wat de fabrikant kennelijk probeert te voorkomen: de levensduur van je kostbare apparaten rekken. IFixit is beroemd om video's waarin splinternieuwe gadgets uit elkaar worden gehaald om te zien wat de onderdelen zijn. De site geeft ook cijfers voor repareerbaarheid. Medio juni kreeg bijvoorbeeld de Microsoft Surface Laptop op dit gebied een rapportcijfer 0 op een schaal van 10. Het is leuk vast te stellen dat de meest zichtbare experts van iFixit vrouwen zijn. 

Gary Cook houdt zich voor Greenpeace bezig met recycling en repareerbaarheid. In deze video stelt hij vragen aan Sam Lionheart, die zakelijk en duidelijk antwoord geeft. Zo benoemt ze de hinderpalen die bedrijven als Apple en Microsoft opwerpen tegen repareren en upgraden: afwijkende schroeven zonder technische noodzaak, afwezigheid van uitbreidingsslots voor bijvoorbeeld extra geheugen, gebruik van lijm voor onderdelen die vaak moeten worden vervangen zoals de accu's, en het niet aanbieden van reparatiegidsen die de technici van het bedrijf zelf wel hebben.


HP laat zien hoe het moet

Zo worden reparaties en upgrades die een leek in principe zou kunnen doen, met opzet moeilijk tot ondoenlijk gemaakt. 'Wat doe je dan als je je computer toch wilt oppeppen?' vraagt Cook. 'Je koopt een nieuwe,' is het antwoord. 'Dat is het verdienmodel.'

Toch is er altijd hoop. Rare schroefjes zijn te verwijderen met speciaal gereedschap. Lijm is soms te overwinnen met een hittebehandeling. Onderdelen zijn desnoods te verkrijgen door tweedehandsjes te kannibaliseren. Maar veel mensen laten zich afschrikken en danken hun apparaat toch maar af. Waarop het volgende probleem zich voordoet: laptops met een vastgelijmde accu kunnen niet zomaar in de shredder van het recyclingbedrijf, zodat het probleem van demontage nu daar moet worden opgelost. Onverantwoordelijk, stellen de twee voor de camera vast.

Als voorbeeld van hoe het zou  kunnen worden de laptops van HP aangevoerd: ze zijn open te schroeven, alle onderdelen zijn daarna makkelijk toegankelijk, reparatiegidsen zijn beschikbaar.

Hopelijk leiden publicaties als deze video ertoe dat de oproep van het Europarlement een gedragsverandering bij elektronicamerken veroorzaakt. Al dan niet via dwingende wetten of regels.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.