De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2023 zijn bekend. Voor het eerst zijn alleen vrouwen genomineerd voor de prestigieuze onderscheiding. De winnaar wordt 15 maart bekendgemaakt op de Dag van de Ingenieur. 
 

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) heeft de namen van de finalisten dinsdag bekendgemaakt. Het zijn Kerusha Lutchmiah, rioolwaterspecialist bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV; Simone de Rijke, adviseur kunstwerken en teamleider parametrisch ontwerp bij ingenieursbureau Antea Group; en Jacquelien Scherpen, hoogleraar en directeur van het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen.


Topingenieurs

‘De drie finalisten zijn stuk voor stuk topingenieurs’, zegt KIVI-directeur Miguel Delcour. ‘Dat het alle drie vrouwen zijn, verrast me niet. Techniek is al heel lang geen mannenwereldje meer.’

Behalve een juryprijs is er ook een publieksprijs. Daarvoor kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete finalist.


Publieksstemming

Vanaf dinsdag 14 februari staan de portretten van de drie finalisten op de website van KIVI en start de publieksstemming. De stembussen zijn open tot en met maandag 13 maart.

De Prins Friso Ingenieursprijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. Met de prijs wil  KIVI excellente ingenieurs en hun werk zichtbaar maken. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen. De prijs is vernoemd naar prins Friso - een broer van koning Willem-Alexander - die ingenieur lucht- en ruimtevaarttechniek en lid van KIVI was. Hij overleed in 2013 ten gevolge van een ski-ongeval.

Vorig jaar won Marijn van Rooij, medeoprichter en CTO van Ocean Grazer, een Groningse startup die een slim systeem voor energieopslag op de zeebodem ontwikkelt. Winnaar van de publieksprijs was toen Nikéh Booister, waterexpert van ingenieursbureau Sweco.


Beste studententeam

KIVI, de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland, kent voor het tweede jaar op rij ook een prijs toe aan het beste studententeam op het gebied van techniek.

De drie finalisten zijn Green Team Twente, dat een auto op waterstof bouwt; Core Changemakers (TU Eindhoven), dat zich inzet voor de recycling van e-waste; en !mpact (TU Eindhoven), dat celtherapie ontwikkelt voor een auto-immuunziekte die vaatontsteking veroorzaakt.
 

Alle winnaars op een rij
De Prins Friso Ingenieursprijs wordt sinds 2015 uitgereikt. De voorgaande winnaars:
2022: Marijn van Rooij
2021: David Fernandez Rivas
2020: Bas Reedijk
2019: Maja Rudinac-Voorneveld 
2018: Nima Tolou
2017: Rick Scholte
2016: Tim Horeman-Franse
2015: Allard van Hoeken

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.