EUREKA

Mensen die een hekel hebben aan het opvouwen van de was, kunnen voortaan hulp krijgen van de FoldiMate. Het apparaat van de gelijknamige Amerikaanse start-up vouwt kleding op en strijkt die ook nog min of meer glad.

Enig voorwerk is wel vereist: truien, jurken en shirts moeten worden bevestigd aan een rekje met clipjes dat de voorkant vormt van het apparaat. De kledingstukken komen zo onder elkaar te hangen.  

Het rekje is een soort verticale lopende band. Na een druk op de knop beweegt de kleding naar beneden. Op het punt dat een kledingstuk naar binnen draait, trekken robotarmen het van de clipjes af en leggen het op een plateau. Direct daarop vouwen andere robotarmen, snel bewegende stangen die onder het wasgoed steken, het kledingstuk op.

 

Stoom

In de laatste etappe fase worden de ergste kreukels verwijderd: een rap bewegende stang glijdt over de opgevouwen kleding heen en spuit via gaatjes stoom naar buiten. ‘Opvouwen plus stomen duurt bij elkaar ongeveer 30 tot 40 s’, aldus woordvoerder Natalie Hernandez.

Daarna klapt het plateau open en valt het opgevouwen kledingstuk in een mand.

Minpuntje is dat de FoldiMate alleen kledingstukken met mouwen aankan. Broeken en handdoeken vallen dus buiten de boot.

FoldiMate verwacht in 2018 de eerste exemplaren van de opvouwrobot te kunnen leveren. De prijs ligt rond de achthonderd dollar.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.