Spanje krijgt een testcentrum om hyperloop-technologie te ontwikkelen. Het Amerikaanse bedrijf Virgin Hyperloop One steekt een half miljard dollar (430 miljoen euro) in het centrum en hoopt te profiteren van de transportkennis uit de omgeving.

Virgin, het Britse moederbedrijf van Hyperloop One en meer dan 5,5 miljard waard, krijgt 163 miljoen euro aan subisidies van de Spaanse overheid voor de bouw van het onderzoekscentrum. Het centrum gaat in 2020 open en is bedoeld voor het maken, testen en certificeren van onderdelen van het hyperloop-systeem.

Hyperloop One koos voor Spanje vanwege de 'robuuste transport, luchtvaart en high-tech sector en het talent in de regio', aldus het persbericht dat gisteren verscheen. Het centrum komt in Bobadilla, dat in Andalusië ligt (zuiden van Spanje).

 

Opvallende keuze

De keuze voor Spanje is opvallend. Het afgelopen jaar ging Hyperloop One de hele wereld over om te kijken welke landen interesse zouden hebben in de hyperloop. In Nederland gaf minister Schultz van Haegen in juli vorig jaar bijvoorbeeld een betoog om de hyperloop door Nederland te laten lopen. Ook bedrijven als Fokker, Movares, BAM, VDL en de NS riepen op om in een hyperloop-testbaan te investeren (lees 'Bedrijven: Investeer in testbaan Hyperloop'). Een wedstrijd van Hyperloop One, om de 'beste' hyperlooproute op de wereld te vinden, had Nederland noch Spanje onder zijn finalisten. Blijkbaar zijn de transport- en hightechsector en de subsidiemogelijkheden in Spanje dusdanig dat Hyperloop One graag zaken doet met het land.

Het bedrijf zegt dat het centrum 200-300 banen gaat opleveren. Hyperloop One heeft al een testcentrum in Nevada, Verenigde Staten. Daar staat het snelheidsrecord voor de hyperloop op 387 km/h. Hoewel dat record werd verbroken bij de laatste hyperloopwedstrijd van SpaceX (lees: 'Duitsers winnen hyperloop-wedstrijd met overmacht'), ging het bij die match om een schaalmodel. Hyperloop One gebruikt pods op ware grootte in hun vacuumbuis.

 

Andere testcentra

Dit is niet het eerste hyperloop-testcentrum. In Frankrijk begon men in april met de bouw van een vacuumbuis (lees: 'Hyperloop in Frankrijk van start'), en ook in Nederland ligt bij Delft een hele korte buis (lees: 'Testbuis voor hyperloop bij Delft').

Beeld: Virgin Hyperloop One

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.