Ingenieurs van de Universidad de Alicante bouwden een app waarmee een telefoon is op te sporen, ook als deze geen bereik heeft. Dat kan uitkomst bieden voor een persoon in nood en die de hulp van reddingswerkers nodig heeft. De app gebruikt daarvoor het wifi-signaal.

Wie op stap gaat in verlaten gebieden waar je telefoon geen bereik heeft kan toch nog veel hebben aan zijn smartphone. Raak je in nood, bijvoorbeeld door een ongeluk of door natuurgeweld, dan kan het wifisignaal van de telefoon je laatste reddingslijn vormen. Tenminste, als de reddingswerkers op hooguit een paar kilometer van je vandaan zijn.
 

De app op de smartphone links zendt een signaal uit, de ontvanger bij de reddingswerker pikt het op en zogt voor een alarm.


Dat is te danken aan een app die ingenieurs van de Spaanse Universidad de Alicante hebben ontwikkeld. Die zorgt ervoor dat de smartphone een wifi-signaal uitzendt, inclusief de gps-locatiegegevens. De persoon in nood hoeft alleen de app te activeren als hij of zij in de problemen raakt. Het programma zendt vervolgens periodiek het noodsignaal uit. Dat kan dagen achtereen doorgaan, doordat de app alle andere functies van de smartphone uitschakelt. De app geeft niet alleen de locatiegegevens door, de persoon in nood laat via tekst ook weten wat er aan de hand is door die in de app in te toetsen.


Wifi-bereik

Een normaal wifi-signaal een maximaal bereik van zo’n 100 m. Hoe kan dat signaal via de app dan een afstand van enkele kilometers overbruggen? 'Dat heeft te maken met de manier waarop we het wifi-signaal gebruiken', laat José Ángel Berná Galiano van de polytechnische afdeling van de universiteit desgevraagd weten. ‘Wifi-accesspunten werken met een drempelwaarde: het wifi-signaal moet een bepaalde sterkte hebben voordat het wordt opgepikt.’

De ontvanger past in een rugtas.

De crux van de reddingsapp  zit ’m dan ook in de ontvanger die reddingswerkers bij zich dragen. ‘Die is uiterst gevoelig voor wifi.’ Wat ook helpt is dat er in verlaten gebied geen last is van stoorsignalen of hindernissen. ‘Vooral op zee en in de bergen werkt het reddingssysteem goed. We hebben een signaal tot 3 km afstand opgepikt.’ De gemakkelijk te dragen ontvanger heeft een kleine antenne en is verbonden met de smartphone van de reddingswerker. Zodra er een noodsignaal wordt opgepikt laat die smartphone een alarm horen.

Apparatuur om een noodsignaal te versturen buiten telefoonbereik bestaat al langer; voorbeelden zijn de RescueMe of ResQLink. Die maken gebruik van satellietcommunicatie, en kosten al gauw enkele honderden euro’s. De app is niet zo duur. ‘Het is goedkoop te installeren, en een smartphone hebben mensen vrijwel altijd bij zich, ook al ze zich helemaal niet op een noodsituatie voorbereiden.’

De app is nog niet verkrijgbaar. 'Het op de markt brengen laten we over aan commerciële partijen.'

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.