Wie wel eens in een ziekenhuis komt, weet hoeveel technologie daar draait voor de zorg aan patiënten. Niet alleen de voor de hand liggende hightech, zoals MRI-scanners, operatiekamers en bestralingsapparaten zijn belangrijk. Op de achtergrond draaien ook tal van complexe systemen om de patiëntenstromen in goede banen te leiden. Een grote belofte is dan ook e-health – het gebruik van ICT om de gezondheidszorg nog beter te maken. Hoewel dat voorlopig niet breed wil doorbreken, zijn er af en toe lichtpuntjes.

App toont patiënt eigens scans

Met de app myBody myData op je telefoon krijg je zelf inzage in de scans die in het ziekenhuis van je zijn gemaakt. De app is gemaakt door een radioloog van het UMC Utrecht. De software komt tegemoet aan de wens van veel patiënten om toegang te krijgen tot hun eigen medische scans.

Lees meer

Opinie: ‘Omarm e-health sneller’

Als we de zorg betaalbaar willen houden en toekomstklaar willen maken, moeten zorginstellingen meer doen om nieuwe technologieën in te voeren. Dat vindt Richard Bussink, expert op het gebied van digitale zorg bij accountants- en adviesorganisatie EY.

Lees meer

Computer vindt hersentumoren

Een supercomputer uit de VS met speciale software kan hersentumoren herkennen op MRI-beelden. De software kan zelfs verschillende weefsels binnen de tumor afbakenen. Deze technologie gaat artsen niet vervangen, maar wel helpen bij het sneller stellen van een diagnose.

Lees meer