blankesteijns beeldbuis

Weemoed, terugblikken, het oude en het nieuwe - het is een goed moment voor sfeervolle video’s over ambachtelijke techniek. Hier is een Canadese vakman die er goed in slaagt zijn naam ongenoemd te laten, en die in elk van zijn producties een of ander ouderwets stuk gereedschap opknapt zoals deze drilboor uit de jaren ’50, zijn laatste werkstuk. Hand Tool Rescue is de naam van het YouTube-kanaal.

Deze films zijn niet gemaakt om toevallig voorbijkomend publiek elke seconde geboeid te houden. Je moet wel zelf geïnteresseerd zijn. Dat zal voor bezoekers van De Ingenieur geen probleem zijn: als je belang stelt in nieuwe techniek kan het haast niet anders of je vindt oude techniek óók mooi.

Zelfs een doodgewone doehetzelver zal toch opkijken van een handboor op benzine, vemoedelijk uit de jaren ’60, of van een bandschuurmachine met kettingaandrijving uit 1950. (Meer na de video’s.)

Misschien moet je meer timmerman zijn voor de alleroudste objecten, zoals een handschaaf uit 1890 en een bandzaag uit 1877. (Meer na de video’s.)

De meest dwaze voorwerpen zullen ook weer op de interesse van leken kunnen rekenen, zoals een asbestsnijder en een vlammenwerper, beide uit het midden van de vorige eeuw. (Meer na de video’s.)

Let in de laatste video op de reactie van moeder de vrouw op het testen in de achtertuin van de gerepareerde vlammenwerper. Een kleine zonde tegen de verder grappen- en grollenvrije vorm.

De gekozen vorm is namelijk een stil protest tegen de mode van korte shots, snelle montage, vette commentaarteksten en wilde muziek in populaire techniekvideo’s. Net als zijn vakgenoot Jimmy diResta (hier ruim twee jaar geleden besproken) laat de maker alle kunstgrepen achterwege. We mogen over zijn schouder meekijken en als dat niet bevalt, hoepelen we maar op.

Overigens is er blijkbaar contact tussen hem en diResta want de benzinegestookte handboor was een inzending van de Amerikaan. Onze gereedschaprestaurateur lapt een object gratis op als hij denkt er zelf een mooie video aan over te houden. Verder laat hij zich subsidiëren door zijn kijkers via de donatiesite Patreon. Van de 146.000 abonnees op zijn youTube-kanaal zijn er 141, waarmee hij dus 1 op 1000 loopt.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.